Hem Vinvärlden Faustino I Gran Reserva med respektabel ålder på Systembolaget

Faustino I Gran Reserva med respektabel ålder på Systembolaget

av Livets Goda

Faustino I Gran Reserva: Klassiska Riojafirman Faustino Martínez står sannolikt för en av de allra mest välkända vinetiketterna i världen, ikoniska Gran Reservan Faustino I som varit med sedan 1968. Den antika flaskan med guldgul etikett och en hattprydd man samt det gyllene stålnätet lindat runtom buteljen som sista finish råder det delade meningar om men viktigast av allt är väl ändå det faktum att Faustino I är ett riktigt bra vin?

För den som vill göra en djupdykning i husets flaggskepp så finns det idag på Systembolaget flaskor i utvalda årgångar från 1955 fram till aktuella 2011. Hitta vinerna på Systembolaget HÄR

Faustino I Gran Reserva – Vinerna

Faustino Gran Reserva 1955
Nr 93709, 750 ml, 3432 kr

Faustino I Gran Reserva1987 Faustino I Gran Reserva, 91p
Nr 93747, 750 ml, 1 276 kr
Efter 1964:an så upplevs 87:an – som när samma druvblend – närapå nyvaket i det direkta öppnandet. Det lugnar ner sig efter hand och åldern visar sin riktiga sida. Det här är ett välmående vin med mineraliskt tonade och fina tryffel, körsbär, svarta oliver och fikonnyanser med en aromatisk kryddighet och lakrits i den vegetala örtflirten. I avslutet visar vinet på en livsglädje, samtidigt som det där drar med anrik humidor från faten som var värd för vinet under 30 månader och som ger en attraherande och värdig pondus. En hållbar klassiker.

1995 Faustino I Gran Reserva, 88p
Nr 93655, 750 ml, 1452 kr

Blott hälften så gammalt jämfört med 1970:an men har ändå kommit rätt långt på sin resa och visar upp plommon, körsbär, vinbär och viss örtblommighet som backas upp av fuktigt läder, trä och tryffel. Smaken har en syrlig fräschör, fina tanniner men också en begynnande järnton som accentueras av salmiaksältan och det maritima draget.

Faustino I Gran Reserva2001 Faustino I Gran Reserva, 91p
Nr 52323, 750 ml, 899 kr
Känslan av härligt klassisk Rioja infinner sig omgående i bouqueten på 2001:an med sin hästsadel, örtighet och kryddiga fatton som ackompanjerar körsbären och de svarta vinbären. Bra tanninbett, fin syrlighet i det rödfruktiga och utmärkt spänst. Kanske 20 är den perfekta åldern för Gran Reservan?

2004 Faustino I Gran Reserva, 92p
Nr 95214, 750 ml, 499 kr
Ett klassiskt vin med en klassisk blend i form av tempranillo, graciano och mazuelo i en lika klassisk fathantering med 38 månader i 80% amerikanska ekfat och 20% franska fat, nya som upp till tre gånger använda, och slutligen lång vila i butelj innan marknadsförlösning. Faustino har i årgången fått till ett riktigt bra vin som har en lång bärkraft och sprudlar av salviapenslad, välutvecklad rödbärig, mineraliskt satt vitalitet och fruktigt ödmjuka tanniner. Nosspelet påvisar begynnande attraherande mognadstoner av tryffel och fikon, medan gomseglet lever i en annan yngre tidsera. Mötet skapar en finstämd stämning och även om vinet har generöst med år kvar, så är det en ytterst melodisk och suktande tonsättning vinet spelar upp just nu.

2011 Faustino I Gran Reserva, 91p
Nr 95214, 750 ml, 499 kr
Systembolagets kanske mest pålitliga trotjänare på rödvinsfronten har bytt årgång till 2011 och det är smått ofattbart att denna kvalitet och med decenniet ålder kan sälja för under tvåhundringen. Som alltid är det en klassisk Riojastil vi får med gran reservan, ett vin som fokuserar mer på elegans än kraft och det blir extra tydligt i 2011:an som visar upp mogna körsbärs- och svartvinbärsaktiga nyanser, kakao, vaniljkryddiga inslag och ett stänk av tobak och söt lakrits. Mognaden är där men har ännu samspelet med fruktigheten vilket också följer med i smakprofilen som är följsam och smeksamt tilltalande med svartvinbärsjuicy karaktär, plommon och kryddighet i ännu fullt vitalt utförande och med finstämda tanniner.

RELATERAD LÄSNING