Hem Vinvärlden Faustino Reserva – klassisk Rioja som är bättre än någonsin!

Faustino Reserva – klassisk Rioja som är bättre än någonsin!

av Niklas Jörgensen

Riojas popularitet i Sverige startade under 1980-talet för att sedan fullkomligen explodera under tidigt 90-tal och göra oss till världens femte största exportör av regionens viner. Som nykläckt vinintresserad i samma veva blev därför Rioja en rätt naturlig inkörsport till vinets värld för min del och bland favoriterna fanns en frostad svart flaska vid namn Faustino…

Grunden till Riojas popularitet lade producenterna redan under 1970-talet när det började investeras i egna anläggningar och bättre kontroll över druvorna. Vinernas renommé spred sig utanför landets gränser och i Skandinavien nådde de först det frankofila Danmark. Succén var omedelbar och danskarna tog den vaniljdoftande Riojan till sina hjärtan och det dröjde inte innan vinerna även fann vägen över sundet och till Systembolaget. Riojavinernas doft- och smakspektrum tilltalade oss och dessutom var det drycker som när de nådde marknaden var drickmogna. Rondör och mer avrundade tanniner var melodin samtidigt som de visade sig vara viner som passade ypperligt till det svenska köket. Kött och gräddiga såser – mer krävde liksom inte Riojan. Att prissättningen dessutom var konkurrensmässig gjorde knappast succén mindre.

Sedan det glada 90-talet har Rioja genomgått stora förändringar och moderniseringsarbetet har tagit regionen in i ett annat tänk. Den långa lagringen på amerikanska ekfat har fått konkurrens av barrique, vingårdsarbetet har förändrats och de enskilda lägenas betydelse har inneburit att mångfalden i uttryck av Riojas tre subregioner, Alavesa, Alta och Baja, har fullkomligen exploderat. Men i all förändring så finns det ändå producenter som vårdat arvet av att arbeta med amerikansk ek och lång lagring i såväl fat som flaska och Bodegas Faustino hör tveklöst till dessa. Den ikoniska frostade Gran Reserva-flaskan känner vi nog alla till och bredvid denna Reservan som idag är ett mindre fynd för sina 129 kronor.

Niklas om 2015 Faustino Reserva

16 månader på amerikansk vitek från Missouri följt av två års vila i flaska innan release har denna Reserva sett och det är en Rioja som tickar alla klassiska boxar och attribut med kryddig vanilj, smöriga dilltoner och saftig cassisfrukt. Läderfåtölj och en torkad örtbukett ovanpå det. Smaken är ännu fruktdriven med mörka plommon, cassis och körsbär samtidigt som tanninerna skänker stadga och syran fräschör till de kryddigt rostade ekfatstonerna. Väldigt lätt att gilla, väldigt lätt att imponeras över. Glöm aldrig bort den klassiska Riojan!

89 p

Reservan är det ingen brådska med att konsumera men vinet är högst njutbart idag. För priset, 129 kronor för en flaska (75 cl, 13,5%), så är det verkligen massor av personlighet i en stil som förtjänar en renässans! Finns i 15 Systembolagsbutiker, till resten beställer du utan extra kostnad och anger då artikelnummer 50061.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING