Hem Vinvärlden Fem årgångar Simonsig Tiara, Sydafrika: 2002-2018

Fem årgångar Simonsig Tiara, Sydafrika: 2002-2018

av Anders Enquist

Simonsig Estate i Stellenbosch, Sydafrika, grundades under 1950-talet av Frans Malan, och man var pionjärer där med att tillverka mousserande vin på klassisk metod, som i dag i Sydafrika fått ett eget skyddat ursprung med betäckningen Méthode Cap Classique.

Egendomen drivs idag av Frans söner Francois och Johan, med barnen Francois-Jaques, Christelle och Michael. Huvudansvarig vinmakare är Johan Malan. Husets flaggskepp är Bordeauxblenden Tiara men det senaste tillskottet i portföljen är Johan Malans specialprojekt The Grapesmith-serien (mer om det längre fram här på livetsgoda.se) som produceras i ytterst limiterad upplaga. Simonsig har inga hemligheter i källaren och gör vin på klassiskt vis med ståltankar och ekfat. I lagringen hittar vi både franska och amerikanska fat i en legering av nya och använda. Oftast är det lokal jäst som gäller och de röda vinerna får en lång skalkontakt i jäsningen, som då oftast sker i ekfat.

Simonsig Tiara

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

RELATERAD LÄSNING