Hem Vinvärlden Fem exklusiva Grand Cru viner från Domaine Faiveley i dagens webblansering

Fem exklusiva Grand Cru viner från Domaine Faiveley i dagens webblansering

av Livets Goda

Vinerna ingår i en finstämd gemenskap där flärdfull balans är ledordet. Proper fathantering, gosiga tanniner, saftig frukt och ungdomliga syror ger viner som har en årgångstypisk tillgänglighet, men som även lovar att leverera stordåd när mognadsaromerna anländer. Clos de Vougeot Grand Cru 2012 (Nr. 95207/1249 kr) – 93 LGP Èchezeaux Grand Cru 2012 (Nr 99433/1249 kr) – 94 LGP Corton Grand Cru Clos des Cortons Faiveley 2012 (Nr 95212/1249 kr) – 95 LGP Mazis-Chambertin Grand Cru 2012 (Nr 95181/1599 kr), 94 LGP Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2012 (Nr 95173/2099 kr) – 96 LGP Clos de Vougeot Grand Cru charmar med en örtighet de andra saknar samtidigt som rödbärigheten är mer uttalad här. Lättast i gänget men väldigt propert balanserad. Vår gästprovare Fabio Chiarelotto från kultproducenten Montepeloso i Toscana hade denna som favorit ”for early comsumption”. Èchezeaux Grand Cru uppvisar transparens och raffinerade tanniner, expansiv mid-palate och snygga mineraltoner i en floral kostym. Erik Dahlström gillade vinets renhet, fräschör och rödbäriga driv i avslutningen. Corton Grand Cru Clos des Cortons Faiveley är alltid domänens kraftpaket och denna version är inget undantag. Dock har vinet, tack vare årgången, även en finess den ibland saknar och den mörkare frukten paras här med orientaliska kryddor, mint och en fyllighet de andra inte kommer i närheten av. Chefredaktör Enquist använde ett flertal barnförbjudna ord när han beskrev vinet. Go figure… Mazis-Chambertin Grand Cru är kanske det bråkigaste vinet i dagsläget med nedtonade, florala aromer och en smak som i just nu domineras av de stadiga tanninerna. Bakom dessa ligger en underbart finessrik fruktighet som bara väntar på att smyga fram och visa sitt bästa jag. Stor potential. Chambertin Clos de Bèze Grand Cru är undertecknads favorit tack vare dess avklädda frukt, mineralitet och lagringståliga tanninstruktur och redan helt integrerade fathantering. Ungdomligt som sjutton men med lager på lager av intressanta aromer och smaker som lovar att blomma ut om sådär 10 år. Vinerna provades av Anders Enquist, Erik Dahlström Fabio Chiarelotto och Jörgen Lindström, som även sammanfattat intrycken.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING