Hem Vinvärlden Fem fina röda på Systembolagets hyllor

Fem fina röda på Systembolagets hyllor

av Livets Goda

Italien, Portugal, Spanien och Sydafrika representerar våra fem förslag på viner som levererar och gör en januarihelg än mer emotsedd. Prisspannet är sympatiska 99-119 kronor och vilket du väljer får kanske middagen avgöra!

2017 Jonty’s Ducks Pekin Red (artikel 2243, 119 kr)

Vi träffade Johnathan Grieve i Sydafrika i höstas, sonen som tagit över driften av biodynamiska Avondale i Paarl, och provade bland annat lite framtida potentiella buteljeringar av det mer udda slaget. Avondale hör till de få i landet som valt den biodynamiska vägen och vinerna, från instegsvarianterna till de mest exklusiva, håller samtliga riktigt bra klass. Som denna Bordeauxblend (ok, en liten del syrah har även smugit sig in) där det bjuds såväl kraft som solmognad men också ganska stöddiga tanniner i en fylligare kropp. Lite fatkryddighet kompletterar fint och om du tänkt dig en smakrik köttanrättning ikväll, kanske en ryggbiff med bea och pommes, så kompletterar Jonty’s med bravur.

2016 Portia Roble, Ribera del Duero (artikel 71256, 119 kr)

Vi gillar tempranillo, eller tinto fino som de nu kallar den i Ribera del Duero. Kärt barn har ju många namn. Lite tråkigt är det därför att se att ett så högklassigt vindistrikt som Ribera del Duero glömmas bort lite här hemma. Här får man nämligen mycket karaktär för slanten och vinerna på instegsnivån är ofta väldigt charmerande med en hel del druvkaraktär och växtläge. Portia Roble är ett sådant vin som du gärnar tar ett glas av på egen hand, till en hårdost, köttgrytan…ja det funkar brett och den mörka generösa frukten möts fint av ett mineraliskt bett och skönt kryddiga fattoner.


2015 Rubesco, Umbrien (artikel 2942, 99 kr)
Umbrien är lätt att glömma bort när man är sugen på sangiovese och då kanske främst Chianti. Lungarottis Rubesco baseras på nämnda druva och får sällskap av lite colorino och resultatet är strålande i en inbjudande ganska generös stil med gott om körsbär, kryddighet och läcker syra som gör detta till en matspelare av rang. Sugen på att göra en lasagne i helgen? Denna sitter som en smäck därtill.

2016 Allegrini, Valpolicella Superiore (artikel 6010, 119 kr)
När hyllorna översvämmas av intetsägande viner från Valpolicella, ofta uppbackade av en rejäl dos sötma, så är det tryggt veta att det ännu finns exemplar som ger oss det som en gång i tiden var själva anledningen till varför distriktet blev s poppis. Allegrini är precis lika stabilt nu som då och i husets superiore får du en hel del kraft i en skönt norditaliensk stil med den typiska kärnkärva touchen. Bolognese med massor av riven ost…ja tack!

2016 Periquita Reserva, Setúbal (artikel 2560, 99 kr)
Glöm aldrig bort klassiker-uttrycket passar strålande på Periquita och deras reserva som består av idel portugisiska druvsorter såsom castelão, drottningen touriga naçional och touriga francesa. Blommighet, plommon och solmognad möter inlindade tanniner och rostade fattoner. Generöst och härligt, som en gosig kram helt enkelt. Till revbensspjällen eller bara ett glas eller två framför TV:n…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING