Hem Vinvärlden Fem italienare från Philipsonwine

Fem italienare från Philipsonwine

av Livets Goda

Fem italienare: På redaktionen har vi i dagarna provat 5 italienare av god kvalité, som man finner hos Philipsonwine.com. Häng med..

Fem italienare

Fem italienare

2016 Barolo
Piemonte / Italien / Serio & Battista Borgogno / 750 / 295 kr / Philipsonwine.com / 90
Rödbärig, aningen tjärv och stenig nebbiolo i landet där elegans möter det rustika. Transparent ungdomlighet som bjuder på rikligt med tanniner – klädda i röda körsbär – som biter sig fast. Häll upp till en grillad köttbit eller en pasta med smörstekt svamp som tämjer vinet så har du ett bra vardagsvin till ett vettigt pris för en Barolo.

2016 Barolo Cannubi
Piemonte / Italien / Serio & Battista Borgogno / 750 / 665 kr / Philipsonwine.com / 93
Härlig och charmig doft av höstlöv, nypon, läder, solvarm pinjeskog och rosmarin. En redan legendarisk årgång uttalar sig här i ett distinkt uttryck från en av Barolos finaste vingårdar. Solvarm mörk violett frukt i en begynnande mogen komplexitet som ger vinet en fin värme och en subtil historisk känsla. Balanserade tanniner omfamnad av blodcitrus kräver uppmärksamhet och ger årgången en sofistikerad längd. Charmigt gott och mycket Cannubi för pengarna.

Fem italienare2016 Torrione Toscana IGT
Toscana / Italien / Tenuta di Petrolo / 750 / 310 kR / Philipsonwine.com / 93
Det vilar en harmonisk fuktig sfär i årgång 2016 av Torrione. Inte som i en kall fuktig källare utan tänk dig en tidig oktobermorgon när daggen ligger som ett täcke över höstlöven på marken och tillsammans med myllan avger en sensuell söt nyans av fallfrukt och fukt. Det klär vinet som med mjuka vingslag sveper ner och för med sig torkade rosor, aprikos, mogna körsbär, curry, läder och mynta. Torrione är inget kaxigt vin men heller inte inställsamt – det bara uttrycker sig så där lagom balanserat som den här strålande årgången ska göra. Bra längd, lagom mogen och komplex idag med lika lagom mjuka tanniner och en tacksam prisnivå.

2017 Brunello di Montalcino
Toscana / Italien / Tenuta di Argiano / 750 / 410 kr / Philipsonwine.com / 92+
Det känns direkt att årgången är 2017. Summeringen är ”mogen, torkad och koncentrerad frukt som avtar mot slutet och lämnar sedan tanninerna torra”. Men vi börjar från början med doften i huvudrollen: Vi möts av torkade rosor, mogen mörkröd frukt, humidor, brunt farinsocker och te. Smaken är rik och tät av solmogen röd frukt, plommon och vanilj från den 24 månaders långa fatlagringen. För att knyta an till årgången är det i avslutet som den gör sig påmind, när frukten inte når hela vägen fram trots sin rikedom i inledningen. Mellanspelet blir transparent och när vi når avslutet står tanninerna där ensamma – nakna och utan frukt. Faten ger dock en fin pepprighet som följer med och rör sig i bakgrunden. En Brunello di Montalcino med två sidor som båda är spännande att upptäcka.

2020 Solengo
Toscana / Italien / Tenuta di Argiano / 750 / 595 kr / Philipsonwine.com / 94
Massor med fin mörk cassis, viol och mogna plommon sträcker fram handen och möter oss i doften. Den tar oss vidare i stora smaker där nybakat bröd och solvarm mörk frukt toppas med en läcker havssälta och mineraler som ger vinet en fascinerande elegans och fräschör. Vinet är tätt och rikligt i alla lager där druvblenden cabernet sauvignon, petit verdot, merlot och sangiovese balanserar varsamt mellan den mörka frukten och mineraliska röda citrustoner, som bidrar till en energigivande friskhet och ett “hälla upp ett glas till”-begär. Läckra fruktiga tanniner i avslutet. Utan tvekan ett vin med stora versaler.

Läs också: Högklassig merlot från Tenuta di Petrolo; 2020 Galatrona Merlot – 96p HÄR

RELATERAD LÄSNING