Hem Vinvärlden Fem röda favoriter från hyllan

Fem röda favoriter från hyllan

av Livets Goda

2015 Xavier, Châteauneuf-du-Pape (artikel 6267, 249 kr)
Är detta den främsta Châteauneuf-du-Pape vi provat från huset? Kan så vara för den balanserade och generösa mörka frukten är både generös och stram i sitt anslag och vi bockar av allt från körsbär, vinbär och björnbär till en snygg tobak- och lakritsnyans. Smaken bjuder stringens och fräschör trots sin rikedom och det är faktiskt som så att vi vill kalla den elegant! Lika god att okynnesnjuta som att ha till maten!


2016 Vigno, Garage Wine Company (artikel 2429, 229 kr)
Vigno är ett projekt i Maule, Chile där flera producenter är involverade och syftet är att lyfta druvan carignan. För att få skriva Vigno på etiketten måste ett antal kriterier vara uppfyllda såsom ålder på rankorna, minst 65% carignan i vinet och förbud mot konstbevattning. Garage blandar i fem procent mataro i sin Vigno och i årgång 2016 så är vinet ett hack bättre än förra årgången med nästan maritima drag mixat med körsbär, bittermandel och ett örtigt anslag som drar mot mynta. Fatkryddigheten är tydlig men stör aldrig. Smaken bjuder på fint djup med mörka bär, kryddighet och ett stänk violpastill. Viss solmognad men på ett behärskat vis och tanninerna är överraskande tydligt markerade.

2015 Clos de los Siete (artikel 99386, 189 kr)
Uco Valley i Argentina är synonymt med frukt från hög höjd och det märks i denna fina skapelse där svalheten är med hela vägen trots att det är generösa toner såväl doft- som smakmässigt. Mörka bär möter tobak, violblommighet, lakritsstänk och relativt generös fatkryddighet. Smaken är omfamnande med kryddiga drag, svarta vinbär och björnbär i skön mix och den lilla violpastillen hänger med från doften. Till dig som tänker dig en ryggbiff med bea ikväll eller några hårdostar framför tv:n. Mer läsning här.
2015 Luca Beso de Dante (artikel 2513, 199 kr)
Vi stannar i Uco, Argetina men höjer dosen cabernet sauvignon och låter malbec vara i bakgrunden. I Luca så är det stramare och mer Bordeauxlikt och kanske är det den höga höjden som ger vinet sin skärpa. Vissa lägen klättrar uppåt 1500 meters höjd! Här får du ett mörkt fruktlandskap med nyanser av mogna jordgubbar och bigarråer med viss stjälkig känsla och örtighet. Lever på gränsen till det syltiga landskapet men vinet lyckas hålla sig på rätt sida och faller aldrig dit. En rejäl köttbit kommer krama om vinet väl. Drick lätt nerkylt och karaferra i förväg.

2016 L’ Hospitalet La Réserve Rouge, Gerard Bertrand (artikel 73142, 169 kr)
GSM-blend, grenache, syrah, mourvèdre alltså som fått ett år på barrique. Återigen ett riktigt bra vin från Bertrand och även om eken kanske har lite överhanden idag så kan vi inte låta bli att befria korken från tjänstgöring. Animaliska toner, sötkryddig doft med mörk frukt och rostade fat. Smaken visar upp bra tryck i tanninerna, uppbackande syra och flörtig frukt i massor. Härlig struktur. Karaferra en halvtimme.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING