Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fem tips för billigare högtidsmat

Fem tips för billigare högtidsmat

av Livets Goda

Vinterns kommande högtider innebär en utmaning för plånboken, när inflationen och stundande lågkonjunktur gör sig påmind. Matsmart har därför listat sina bästa tips på hur man kan göra julbordet billigare – men lika smarrigt som vanligt.

Inflation och skenande livsmedelspriser får många svenskar att hålla hårt i slantarna. Med jul och nyår på ingång kommer många behöva tänka smart när de handlar för att hålla kostnaderna nere. Matsmart, vars affärsmodell bygger på att sälja varor som annars hade blivit till svinn till ett kraftigt reducerat pris, är experter på hur matkostnaderna kan hållas nere.

– Vi har tydligt kunnat se ett ökat inflöde av kunder sedan inflationen rusade. Det är tydligt att hushållen har det tuffare ekonomiskt och att det är läge att spara in där man kan. Och vi vet själva att billigt inte är likställt med dåligt. Om man är kreativ i sin handling kan man äta gott, svinnsmart och billigt även i juletid, säger Josefin Fridstrand, Nordisk Chef på Matsmart.

Matsvinnet står idag för en stor del av Sveriges klimatpåverkan. Varje år slänger vi 35 kilo ätbar mat och dryck per person. Matsvinn står för mellan 8 och 10 procent av klimatpåverkan globalt.* Under julveckorna brukar matsvinnet öka.

Det absolut bästa vi kan göra både för planet och plånbok är att äta upp allt vi köper. Att planera våra måltider och att inte vara för kräsna med bäst före-märkningarna utan faktiskt smaka innan vi slänger skulle spara många tusenlappar per år. Men det finns fler smarta tips på hur man kan hålla nere kostnaderna på julbordet, säger Josefin Fridstrand.

Matsmarts fem tips för billigare högtidsmat

1. Leta kort datum. Under jul och nyår har vi fördelen att vi vet exakt när maten ska tillagas. Detta är ett ypperligt skäl att ta en vända förbi kort datum-hyllorna eller leta efter produkter med kort hållbarhet online. Många affärer rear ut produkter där bäst före-datumet är nära, vilket kan spara många kronor i plånboken, särskilt på inflationsdyra produkter såsom kött och grönsaker.

2. Handla lokalt. Höga transportkostnader och faktumet att kronan står relativt lågt gör att många importerade matvaror har blivit dyrare. Det kan därför vara smart att försöka byta ut en del av de importerade godsakerna mot lokala råvaror i säsong. Leta t.ex. efter svensk kål eller rotsaker snarare än importerade varor.

3. Gör maten till presenten. Julen blir för många en dyr högtid, med både presenter och extravaganta julbord. Ett sätt att få ihop julbordet kan vara att de vuxna som firar tillsammans kan göra julbordet till sin present. Varje person tar med sig en överraskningsrätt som alla kan äta av. På så sätt får man kanske nya och oväntade inslag på bordet, samtidigt som man kan spara in lite på gåvorna.

4. Satsa på vegetariskt. Priserna på kött har ökat lavinartat, vilket gör de traditionellt kött-tunga högtiderna jul och nyår till dyra högtider. Genom att satsa på att introducera mer växtbaserad mat sparar man rejält på både klimat och plånbok.

Minska mängden. Jul och nyår blir ofta riktiga svinnhögtider när vi köper mycket mer mat än vi gör av med. Det absolut bästa tipset för att spara pengar under högtiderna är att minska mängden mat så att mindre slängs och blir till onödigt svinn. T.ex. kan man skippa julbordet och istället servera en vintrig trerätters. På så vis minskar man antalet alternativ som blir stående för att sen hamna direkt i soptunnan.

RELATERAD LÄSNING