Fem tolkningar av äppelmust från svenska musterier

Niklas Jörgensen 7 Jun, 2018
Övrigt Färskpressade äpplen med hjälp av en hydraulisk press. Inget tillsatt socker men dock ofta lågpastöriserat för att förhindra eventuell jäst, mögel eller bakterietillväxt. Ibland filtrerat. Must har fått en renässans i Sverige det senaste decenniet och seglat upp som dels ett karaktärsfullt alkoholfritt alternativ men precis lika mycket som en måltidsdryck som höjer helhetsupplevelsen. Och så är det så vansinnigt mycket godare än juice....


Redaktionen satte sig ner för att prova genom fem olika must från riket. Vissa på en mix av olika äpplesorter, andra på ett unikt. Samtliga i kvintetten uppvisar sin alldeles egna stil och vilken man främst går igång på kan främst relateras till ens personliga inställning till syrlighet och torrhet.

Köpings Musteri Collina Ett i grunden holländskt äpple, Collina, och som bjuder på krispigt fruktkött samt tydlig sötma. Rött skal med gröna inslag. Stor doft med rena, kryddiga äppeltoner och en svag oxidationskänsla. I gommen ett kryddigt anslag, viss sötma, medel syra och en ren smak med fina äppeltoner.

Bjärebygdens Musteri Ingrid-Marie Ah, klassiska fina Ingrid-Marie. Ett danskt rött äpple med runda frukter och läcker sötma. Englamust uppvisar en gul, ljust blekrosa färg. Blommig ren doft med skalkänsla och ett närmast stenmineraligt inslag. Syrligt torr smak även om det finns en diskret sötma, rena nyanser och ett skönt stramt avslut. Matvänlig!

Roslagens Musteri En must helt baserad på Gravensteiner, ett av de äldsta äpplen vi har. Guldgult, lätt rött och med ganska stora frukter så är Gravensteiner en sort med syrligt sött och relativt fast kött. Tros komma från halvön Jylland i Danmark och nådde Sverige för mer än 300 år sedan. Här möts vi av en ofiltrerad must med kryddiga drag, mos, blommiga dofter, kanel och ett syrligt anslag. Smaken är stram, syrligt torr och med kryddiga toner, skal och äppelmoskänsla. Rent, snyggt och oerhört matvänligt tack vare sin stringens. Seglade upp som redaktionens favorit.

Kiviks Musteri Årets skörd är en ofiltrerad mix av olika äppelsorter från skånska Kivik. Ofiltrerad, grumlig must med guldgul färg. Inleder med halm, äppelskrutt och kryddigt mos men med lite luft en ren solmoget äpplig doft. Karaktärsfull. Fint syrlig smak med en touch av sötma, svag tanninkänsla, kryddigt mos och mogna äpplen. Välgjord, god och personlig. Kivik visar att de varit med ett tag och kan det där med äpplen...

Rudenstams Bär & Frukt Must från Vätterns sydöstra delar Transparent, ljust bärnstensfärgad dryck, uppenbarligen filtrerad. Doftar av halm, äppeljuice, svag oxidation och har en relativt koncentererad näsa. I gommen en viss ciderkänsla, ren smak med rondör och fyllighet samt mer markerad sötma. Mer likheter med äppeljuice och passar således bättre för de som föredrar sin must åt det hållet.

Samtliga must har förpackats i bag-in-box som rymmer tre liter. Hållbarheten efter att de öppnats är allt från två veckor till en månad om de förvaras kyligt. Kontakta respektive musteri för information om försäljningsställen. Länk återfinns i den fetmarkerade rubriken på varje cider.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet