Fem tolkningar av äppelmust från svenska musterier

Niklas Jörgensen 7 Jun, 2018
Övrigt Färskpressade äpplen med hjälp av en hydraulisk press. Inget tillsatt socker men dock ofta lågpastöriserat för att förhindra eventuell jäst, mögel eller bakterietillväxt. Ibland filtrerat. Must har fått en renässans i Sverige det senaste decenniet och seglat upp som dels ett karaktärsfullt alkoholfritt alternativ men precis lika mycket som en måltidsdryck som höjer helhetsupplevelsen. Och så är det så vansinnigt mycket godare än juice....


Redaktionen satte sig ner för att prova genom fem olika must från riket. Vissa på en mix av olika äpplesorter, andra på ett unikt. Samtliga i kvintetten uppvisar sin alldeles egna stil och vilken man främst går igång på kan främst relateras till ens personliga inställning till syrlighet och torrhet.

Köpings Musteri Collina Ett i grunden holländskt äpple, Collina, och som bjuder på krispigt fruktkött samt tydlig sötma. Rött skal med gröna inslag. Stor doft med rena, kryddiga äppeltoner och en svag oxidationskänsla. I gommen ett kryddigt anslag, viss sötma, medel syra och en ren smak med fina äppeltoner.

Bjärebygdens Musteri Ingrid-Marie Ah, klassiska fina Ingrid-Marie. Ett danskt rött äpple med runda frukter och läcker sötma. Englamust uppvisar en gul, ljust blekrosa färg. Blommig ren doft med skalkänsla och ett närmast stenmineraligt inslag. Syrligt torr smak även om det finns en diskret sötma, rena nyanser och ett skönt stramt avslut. Matvänlig!

Roslagens Musteri En must helt baserad på Gravensteiner, ett av de äldsta äpplen vi har. Guldgult, lätt rött och med ganska stora frukter så är Gravensteiner en sort med syrligt sött och relativt fast kött. Tros komma från halvön Jylland i Danmark och nådde Sverige för mer än 300 år sedan. Här möts vi av en ofiltrerad must med kryddiga drag, mos, blommiga dofter, kanel och ett syrligt anslag. Smaken är stram, syrligt torr och med kryddiga toner, skal och äppelmoskänsla. Rent, snyggt och oerhört matvänligt tack vare sin stringens. Seglade upp som redaktionens favorit.

Kiviks Musteri Årets skörd är en ofiltrerad mix av olika äppelsorter från skånska Kivik. Ofiltrerad, grumlig must med guldgul färg. Inleder med halm, äppelskrutt och kryddigt mos men med lite luft en ren solmoget äpplig doft. Karaktärsfull. Fint syrlig smak med en touch av sötma, svag tanninkänsla, kryddigt mos och mogna äpplen. Välgjord, god och personlig. Kivik visar att de varit med ett tag och kan det där med äpplen...

Rudenstams Bär & Frukt Must från Vätterns sydöstra delar Transparent, ljust bärnstensfärgad dryck, uppenbarligen filtrerad. Doftar av halm, äppeljuice, svag oxidation och har en relativt koncentererad näsa. I gommen en viss ciderkänsla, ren smak med rondör och fyllighet samt mer markerad sötma. Mer likheter med äppeljuice och passar således bättre för de som föredrar sin must åt det hållet.

Samtliga must har förpackats i bag-in-box som rymmer tre liter. Hållbarheten efter att de öppnats är allt från två veckor till en månad om de förvaras kyligt. Kontakta respektive musteri för information om försäljningsställen. Länk återfinns i den fetmarkerade rubriken på varje cider.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet