Hem Nyheter Fem vanliga myter om att lura alkomätare – och varför de inte fungerar

Fem vanliga myter om att lura alkomätare – och varför de inte fungerar

av Livets Goda

Fem vanliga myter: Alkomätare spelar en viktig roll i trafiksäkerheten, och till allra största del är de idag pålitliga och tillförlitliga. Det finns dock myter hur man påstås kunna lura alkomätare, något som ofta är både ogrundat och humoristiskt. Här listar alkomätarföretaget Alcosense de fem vanligaste myterna som sprids bland allmänheten. 

Fem vanliga myter om att lura alkomätare

Strösocker under tungan: Det finns en myt om att det går att manipulera resultatet i alkomätaren om man häller strösocker under tungan precis före blåsningen. Förutom att socker smakar gott påverkar det inte utandningsprovets resultat. Sensorerna är mycket specifika och socker har inte förmågan att maskera etanolen.

Slicka på ett batteri: En del tror felaktigt att de kan undvika att bli fällda i polisens alkotest genom att slicka eller suga på ett batteri före blåsningen. De förmodar troligtvis detta på grund av den kittlande känslan det ger på tungan och tror att detta kan manipulera resultatet av alkomätaren.

Användning av munvatten eller munskölj: Dessa produkter innehåller ofta alkohol, vilket kan leda till temporärt ökade värden i utandningsluften och därmed falskt positiva resultat i alkomätare. Till exempel innehåller ett munsköljmärke 27 procent alkohol. Denna myt kommer sannolikt resultera i en mätning som är högre under några minuter efteråt, inte lägre.

Andningsmanövrar: Att hålla andan eller hyperventilera påverkar inte blodalkoholhalten nämnvärt. Att hålla andan kan tillfälligt ändra alkoholhalten i utandningsluften medan hyperventilering minskar alkoholhalten i utandningsluften något, båda dessa förändringar varar dock bara några sekunder.  Polisen har dock utbildats för att upptäcka detta och säkerställer alltid att du andas normalt innan de gör en mätning.

Suga på en- eller tvåkronor: Både enkronan och tvåkronan är tillverkade av kopparpläterat stål. Det cirkulerar en myt om att myntens kopparinnehåll har förmågan att påverka blodalkoholhalten genom att ändra salivsammansättningen i munnen. Alcosense laboratorieteam har testat myten och en person drack alkohol vid lunchtid. När personen återvände fick hen fick suga på rena mynt i några minuter. Det uppmättes ingen som helst förändring i alkoholvärdet, det noterades bara en avskyvärd blick som orsakades av myntens smak.

fem vanliga myterKom ihåg att professionella alkomätare är utformade för att vara exakta och svåra att manipulera. Att försöka “lura” en alkomätare i en poliskontroll är inte bara ineffektivt utan också olagligt. Den enda säkra gränsen är noll eftersom även den minsta mängden alkohol i blodet påverkar reaktioner och omdöme, trots att föraren inte känner av det. Det går inte att gissa när alkoholen har lämnat kroppen, så för att säkerställa en korrekt bedömning av alkoholnivåerna rekommenderas användning av en tillförlitlig alkomätare.

Mer om alkomätarna
AlcoSense Laboratories tillförlitliga och noggranna alkomätare blev tillgängliga på svenska marknaden under hösten 2019. Produkterna rekommenderas av den svenska trafiksäkerhetsorganisationen MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) och har vunnit ett antal internationella design- och branschpriser (bl a Red Dot Design Award), samt fått kvalitetsstämplarna Teknikveckan rekommenderar, M3 IDG rekommenderar, och Bäst-i-test av Aftonbladet. 

AlcoSenses produkter visar till 99,5 procent likadant resultat som en referensmaskin som används av polisen som kostar runt 150 000 kronor, med skillnaden att Alcosense alkomätare kostar en bråkdel av det priset. 

AlcoSenses produkter använder elektrokemisk bränslecellsteknik för att kontrollera alkoholhalten i utandningsluften, och visar din aktuella alkoholhalt i milligram per liter utandningsluft. Du ser även en ungefärlig tid när alkoholen har lämnat kroppen, baserat på mätvärdena.

RELATERAD LÄSNING