Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fem vårupplevelser på Mallorca

Fem vårupplevelser på Mallorca

av Livets Goda

Fem vårupplevelser på Mallorca: Våren är kanske en av de bästa tiderna på året att besöka Mallorca: vädret är varmt, naturen är grön och gatorna lite lugnare. 

Trädgårdsvandringar genom vårgrönska
På Mallorca finns en mängd vackra trädgårdar som växer fram under våren med blommor i alla möjliga färger. Man kan exempelvis besöka trädgårdarna vid Marivent Palace sydväst om Palma, där det finns gott om plats i de över 9 155 m2 stora trädgårdarna, som är hem till mer än 40 olika medelhavsväxter. Här kan man också se en permanent utställning med tolv bronsskulpturer gjorde av den berömda spanska konstnären Joan Miró.

Är man i Tramuntanabergen får man inte missa de exotiska trädgårdarna på den historiska egendomen Jardines de Alfabia. Trädgårdarna är fulla med höga palmträd, stenskulpturer och dekorativa pergolor. Avsluta besöket med en promenad genom egendomens huvudbyggnad, som blandar arabiska och gotiska arkitektoniska stilar.

Upplev scener från stora TV-produktioner
Mallorca har genom tiderna agerat kuliss i en rad populära filmer och TV-serier. Bland annat kan man se platsen där Emilia Clarke och Sam Claflin var på semester i filmen Livet efter dig (Me before you). Inspelningen ägde rum på lyxiga Barceló Formentor Hotel på öns nordöstra spets. Man kan också återuppleva scener från den nervkittlande handlingen i Susanne Biers succéserie The Night Manager. Besök till exempel restaurangen Cas Patro March i den azurblå bukten Cala Deià eller rikemansbostaden La Residencia i Deià som även inrymmer den omtalade restaurangen La Olive, där delar av serien utspelade sig.

Mirós arv
Den berömda spanska konstnären Joan Miró har en stark koppling till Mallorca som började redan i hans barndom, då han ofta besökte sin gudmor i Sóller. Han gifte sig sedan med mallorcanskan Pilar Juncosa och bosatte sig i Cala Major söder om Palma 1956.

Idag finns upp till 7 000 av Mirós verk på Mallorca, inklusive målningar, skulpturer, teckningar och grafiskt arbete. Besökare kan se ett urval av verken på museet Fundació Miró Mallorca i Palma, som består av en huvudbyggnad med tusentals verk, ett bibliotek och en naturskön trädgård.

Världen under ytan
Mallorcas kristallklara vatten är hem till allt från färgglada fiskar och koraller, till spännande underjordiska grottor och skeppsvrak. Ta till exempel en dyktur utanför ön Sa Dragonera, där det sägs att man hittar den bästa sikten på alla de Baleariska öarna.

Man kan också besöka bukten Cala Millor, som med sitt lugna vatten är perfekt för snorklingsturer. Här kan man uppleva arter som muränor och barracudor, samt ett varierat undervattenslandskap med grottor, sprickor och tunnlar.

På upptäcktsfärd i Mallorcas skafferi
Mallorca har ett varierat skafferi som är proppfullt med lokala produkter så som mandel, ost, oliver och grönsaker. Man kan till exempel besöka någon av öns många olivoljeproducenter eller gå på marknad och smaka på närproducerade frukter och grönsaker.

Ingen resa till Mallorca är komplett utan en resa till en lokal vingård. Mallorca har odlat vin sedan romartiden, och idag är ön hem till mer än 70 vingårdar och 500 vinmärken. Vingårdarna är spridda över nästan hela ön och producerar många olika viner – från söta och mousserande, till rosé, vita och röda. På de flesta ställen ordnas guidade turer genom markerna där man även får möjlighet att provsmaka de mallorcanska vinerna

Om Fundació Mallorca Turisme
Mallorcas turistråd, Fundació Mallorca Turisme, ansvarar för att marknadsföra Mallorca som resmål. Det är en offentlig non-profit-organisation som är integrerad i öns regering, Consell de Mallorca. Målet är att främja öns turism, utveckla nya turismprodukter, förvalta turismservicen generellt samt aktiviteter för att marknadsföra ön som resmål. Bland organisationens aktiviteter ingår bland annat deltagande på nationella och internationella möten och mässor, att marknadsföra Mallorca som en attraktiv destination till filmproduktioner via Mallorca Film Commission samt att ingå samarbeten med olika turistaktörer för att marknadsföra och konsolidera öns olika turistprodukter.

Besök www.mallorca.es

RELATERAD LÄSNING