Hem Vinvärlden Ferdinando Principiano – renhet i sitt esse

Ferdinando Principiano – renhet i sitt esse

av Livets Goda

Ferdinando Principiano är mannen som hängde med på modernistvågen i Piemonte under 1990-talet för att senare helt gira om och åter blicka mer mot traditionen, samtidigt som han intog en hands off-filosofi i såväl vingård som källare. Resultaten lät inte vänta på sig fast ändå är det relativt få som hört talas om Ferdinando än idag. Dags att ändra på det!

Fokus ligger på oklanderligt skötta vingårdar och den renaste av källare, absolut nödvändiga förutsättningar för producenter som eftersträvar en minimal intervention i vinet. Och att Principiano vet vad han sysslar med blir kanske extra tydligt i vinerna under dennes Serralunga Barolo, för såväl dolcetton Sant’ Anna som barbera d’Alban Laura är bägge viner som hör till de bättre i regionen vad avser respektive druvsort.

Särskilt 2015 Laura, Barbera d’Alba (90 LGP) sticker ut som en oerhört seriös stil. Här finns ingen fatkontakt, bara stål, något som ger druvan fritt spelutrymme. Något dov doft i nuläget men bakom lurar viktoriaplommon, lakritsrot, stenkross, tomatpuré och torkade rosenblad. I gommen en skön saftighet, klingande ren frukt, täthet och en bra tanninstruktur som backar upp. Visst kan barbera och Principiano’s Laura är själva prototypen av en matspelare. Galet mycket vin för insatsen.

Även 2016 SantAnna (89 LGP), dolcetton, uppvisar egenskaper som lär lyfta din ragù till nästa nivå. Egentligen ingen omedelbar och rättfram charmör såsom många föreställer sig druvan, utan snarare en stil med visst djup och seriositet. Mörk frukt som drar tankarna till såväl plommon som björnbär, ett stänk lakritsrot, viol, eucalyptus och stenkross. Örtigt anslag i den medelfylliga smaken som uppvisar en förhållandevis stram och torr bärighet, visst tanninbett och lätt ruffig men skön syra. En dolcetto med mer struktur än de flesta andra på druvan.

Imorgon, den 26 oktober klockan 14:00, släpper nätvinhandlaren Caviste en Principianolåda innehållandes sex flaskor, två flaskor respektive av Laura, Sant’Anna och Serralunga. Priset är 1090 kronor exklusive frakt. Ett ypperligt läge att bekanta sig med en Piemonte-producent som ligger helt rätt i tiden.

Hemsida: www.caviste.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING