Hem Whisky & Bourbon Fettercairn rullar ut en mycket bra whisky

Fettercairn rullar ut en mycket bra whisky

av Livets Goda

Några mil söder om Aberdeen ligger det lilla destilleriet Fettercairn. Fettercairn byggdes 1824 av klanchefen för klanen Ramsay, Sir Alexander Ramsay. Sir Alexander fick dock redan 1829 ekonomiska problem och sålde destilleriet till Sir John Gladstone, far till den blivande premiärministern William Gladstone (1809-1898). Detta innebar att den blivande premiärministern växte upp med en förståelse för whiskytillverkarnas situation och det var också William Gladstone som var instrumental för att ändra lagarna så att det blev möjligt för whiskybranschen att expandera.

Fettercairn har inte gjort sig så speciellt kända med sin egna maltwhisky – 95 % av whiskyn har tidigare gått till blended whisky – även om vi betat av lysande 24-, 30- och 40-åringar som man släppte på marknaden redan för sisådär 10 år sedan. Det var också då man beslutade att aktivera Fettercairn och satsa mer på singel malt. Nu börjar det röra på sig på allvar i Sverige.

Whiskyn lagras på amerikanska bourbonfat och den whisky som skall buteljeras som single malt läggs alltid på 1st fill bourbon med en mindre del på sherryfat eller hogsheads. All whisky till single malt lagras också på plats i något av Fettercairns traditionella ”dunnage” lagerhus. Den mesta av whiskyn läggs i faten vid traditionella 63,5 % men en del lagras på en högre alkoholhalt på 68,5 %.

Chefredaktör Anders Enquist om Fettercairn 12 YO 

Glädjande att konstatera att denna 12-åring är den första av fyra standardutgåvor som kommer till Sverige. När jag senast besökte destilleriet 2010 och genomförde en hel del fatprovningar så stod det klart att de Fettercairn låg på mycket fin whisky i sina lagerhus. Faktum är att jag efter det besöket förväntade mig lite mer närvaro och aktivitet med destilleriets singel malt på den svenska whiskymarknaden, men det hände väldigt lite och mitt intresse falnade.
Men nu är det dags, nu rullar Fettercairn igång på allvar här hemmavid och bättre sent än aldrig. Här levererar man en transparant fyllig akt med lätt exotisk fruktighet snitslad med citrusstänkta körsbär och en honungssötma hintat av fudge och karamelliserat farinsocker. Allt i harmonisk balans. Bettet är silkigt stramt kryddigt och efterhand läcker det ut snygga vindar av ceder och tobak och whiskyn lämnar gommen med ett torrt och vinöst elegant avtryck.

Detta är en mycket bra och subtil whisky.

93 poäng

Fettercairn 12 YO
Nr 86583 (700 ml), 40%,  599 kr
Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING