Hem NyheterNyhet WB Fettercairn topprankas i internationell whiskytävling

Fettercairn topprankas i internationell whiskytävling

av Livets Goda

Fettercairn är en relativt okänd whisky i Sverige. Men väl värd att upptäcka – vilket inte minst Livets Goda försökte påvisa idag med provningen på Fettercairn 12 YO. Whiskyn har belönats med guldmedaljer i världens mest respekterade whiskytävling i London. Fem utgåvor rekommenderas av den namnkunniga juryn.

Fettercairn ligger i Skottlands viktigaste korndistrikt utanför Aberdeen. Stället grundades 1824 och har hela tiden levererat maltwhisky till de stora whiskyhusen för att användas i blended Scotch. Tills nu. Häromåret började destilleriet på allvar sälja sin whisky som Single Malt direkt till konsument.

Fyra produkter har uppnått guldnivå poängmässigt i den beryktade tävlingen International Spirits Challenge (ISC). Det handlar om Fettercairn 16, 28 och 40 år samt Warehouse 2 – som ges ut 2021. 16-åringen lanseras på Systembolaget senare i höst.

– Vi jobbar hårt för att få ut mesta möjliga av varje destillat. Jag vill utbringa en skål till alla som gjort Fettercairn till en succé. Tävlingsframgångarna är ett bevis för att vi gör rätt saker, säger Master Blender Richard Paterson på Whyte & Mackay som äger Fettercairn.

Sprittävlingen ISC firar 25 år och utvärderar över 1700 destillat varje år. En jury bestående av 50-talet blenders från olika dryckeskategorier blindprovar och poängsätter alla produkter. Den högsta nivån är guld, därunder finns silver och brons.

Whisky som får över 95 av 100 poäng får dubbelguld. Vilket Fettercairn 46 år föräras. En whisky som är svår att få tag på numera men enstaka exemplar finns fortfarande i spritbutiker utomlands.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING