Hem Whisky & Bourbon Filip Fastén lagar mat till Mariestads Islagrad Rothpils – den sista ölen i serien

Filip Fastén lagar mat till Mariestads Islagrad Rothpils – den sista ölen i serien

av Livets Goda

– Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna. Islagrad Rothpils är en pilsner, och därför passar det bra att väga upp beskan i ölen med feta runda umamitoner, i detta fall rotsellerin, och med ättiksgurka som bryter av de rostade smakerna, säger Filip.

Askbakad rotselleri kryddad med sesamfrön & grönpeppar (4 pers)
Recept av Filip Fastén
Serveras med fiskbuljong, ättiksgurka samt romstuvad lök

Rotselleri
1 rotselleri
2 msk rostade malda sesamfrön
1 msk brynt smör
4 kryddmått grönpeppar
salt

Tänd grillen/vedugnen. Linda in rotsellerin i ugnsfolie, baka i aska tills den är genommjuk (ca 2-3h beroende på storlek) Skär ner rotsellerin i tjocka skivor och skär sedan ut mitten av rotsellerin. Pensla med brynt smör, krydda med grönpeppar och sesamfrön.

Svart vitlökskräm
2 gula lökar
30 g svart vitlök
2 msk grädde

Skala lökarna och stek mjuka i smör. Tillsätt svart vitlök och svetta med grädden i 10 min. Mixa slät och smaka av med salt.

Ättiksgurka
2 gurkor
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
20 g torkad krondill

Skiva gurkorna tunna. Koka upp krondill, ättika och socker. Tillsätt vatten och låt svalna ner. Sila av krondill och lägg
ner gurkorna, låt ligga i minst 1h och sila av ättikslagen innan serveringen.

Romstuvad lök
200 g torskrom
4 silverlökar
1 krm muskotnöt
2 msk smör
salt
citron

Skala löken och skiva tunt. Svetta i en kastrull med lite olja och smör tills den är gyllenbrun och genommjuk. Dela ner torsk romen i bitar och stek i en het stekpanna. Mixa sedan slät, blanda med löken och smaka av med salt/citron

Fiskfond
2 kg fiskben
200 g stjälkselleri
200 g gul lök
200 g morot
200 g rotselleri
salt
citron

Hugg ner fiskbenen och spola dem i kallt vatten i 30 min. Hacka och svetta grönsakerna i en stor kastrull. Tillsätt 3 liter vatten och koka upp. Dra av värmen och tillsätt fiskbenen, låt sjuda i 30 minuter och sila sedan av. Låt reducera ner till hälften. Smaka upp med salt och citron.

Lansering på Systembolaget den 1 maj
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 1 maj lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se Den Stora Smakresan på Mariestads Youtube-kanal
Följ med på Den Stora Smakresan och Richard Bengtsson när han flyger till Berlin. På Mariestads YouTube-kanal får du se när Richard inspireras av att flyga som man gjorde för 60 år sedan och av Berlins street-scen och hur öl influerat denna metropol.

Trailer

Nyfiken på att läsa mer om Den Stora Smakresan? Ladda gratis ner Whisky & Bourbons senaste special om Mariestads Smakresa

 Ladda ner här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING