Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Filippinerna för foodies

Filippinerna för foodies

av Livets Goda

Under april månad arrangeras International Food Month på Filippinerna som en hyllning till den filippinska matkulturen – men ögruppen bjuder på kulinariska upplevelser året runt. Filippinernas kulinariska centrum Pampanga, lokala delikatesser på ön Bohol och China Town-distriktet Binondo i huvudstaden Manila, är några av dem.

I april varje år firas International Food Month på Filippinerna, en månad för att hylla den filippinska matkulturen.

För matintresserade finns dock anledning att besöka Filippinerna året om. Här är några av upplevelser man inte bör missa.

Credit © Unsplash, SJ

Filippinernas kulinariska centrum
Provinsen Pampanga, som ligger en och en halv timme från Manila, är känt som Filippinernas kulinariska centrum eftersom några av de bästa filippinska rätterna härstammar härifrån. Invånarna här är dessutom kända för sin stora passion och unika kunskaper inom matlagning. Missa inte att beställa maträtten Bringhe på en av de lokala restaurangerna. Bringhe är regionen Pampangas version av paella – med ris, curry, kyckling, grönsaker och kokosmjölk. En annan populär rätt är Sisig, med grishuvud, griskäke och grislever, tillagad med den filippinska citrusfrukten calamansi, lök och chili. Rätten avnjuts bäst med en kall öl. Aling Lucing Sisig Restaurant i Angeles City anses vara ett av de bästa ställena att njuta av rätten på.

Jordgubbsfrossa och lokala delikatesser på Bohol
På ön Bohol kan man som besökare få en inblick i det filippinska lantbruket på Bohol Organic & Strawberry Farm. Förutom jordgubbsodling, med möjlighet till självplock, odlas bland annat sallad, paprika och tomater på gården.

Ön Bohol lockar även med andra lokala delikatesser. Missa till exempel inte maträtten halang-halang, en soppa med kyckling, krämig kokosmjölk och chili. Den som är svag för sötsaker bör även provsmaka den söta klibbiga delikatessen calamay, gjord på glutinöst rismjöl, kokosmjölk och farinsocker som serveras i en kokosnöt. Enligt lokalbefolkningen finns den bästa calamayen i staden Jagna.

Binondo Food Crawl
Stadsdelen China Town i huvudstaden Manila, även kallad Binondo, är en av de äldsta China Towns i världen. Binondo har under åren utvecklats till ett matmecka med ett mångsidigt kök som blandar filippinska, spanska och kinesiska smaker. Inget besök i Binondo är dock komplett utan det lokalbefolkningen kallar en Binondo Food Crawl, där man går till olika ställen och smakar på de lokala delikatesserna. Dessa inkluderar bland annat landets bästa siopao, som är en vit ångad bulle med sött fläsk, samt risrätten kiampong med fläsk, korv, vinäger, vitlök, peppar och sojasås.

Fisk- och skaldjursmecka
Medan Pampanga är känt som Filippinernas kulinariska centrum, är Roxas på ön Panay Island känd som Filippinernas “seafood-huvudstad”. Här kan man fresta smaklökarna med specialiteter som gratinerade ostron, musslor med vitlökssmör och “coco loco prawn” – räkor kokta i kokosmjölk med chili och citrongräs. En annan specialitet är den filippinska gryträtten kare-kare, som traditionellt är en tjock jordnötssås som serveras till kött, men i Roxas serveras den i stället med färskfångad fisk och skaldjur.

Traditionella kokos- och chilirätter i Bicol
Bicol-regionen, som ligger på den södra delen av ön Luzon, är i Filippinerna känd för sin karaktäristiska användning av kokosnöt och chili i matlagningen. En av de mest populära rätterna i området är Bicol Express – en gryträtt med kokos, chili, räkpasta och bitar av fläskkött eller räkor. Även rätten laing är också karaktäristisk för regionen. Denna rätt består av kött, kokos, chili samt torkade taroblad, som har en mild nötaktig smak.

Läs mer om Filippinerna här: philippines.travel 

 

RELATERAD LÄSNING