Hem Vinvärlden Fina nyheter från Vinopia

Fina nyheter från Vinopia

av Livets Goda

Allra hetast nyhet är Domaine de la Côte, ett helt nytt projekt som är skapat av den framstående vinmakaren Sashi Moorman och toppsommelieren Rajat Parr, som tidigare gjort sig välkända med de fantastiska vinerna under etiketten Sandhi. Just det nya projektet är sprunget ur Evening Land Vineyards, ett interkontinentalt samarbete med vinmakare i Bourgogne, Oregon och Kalifornien, där team Moorman Parr har tagit över vingårdarna i distriktet Santa Rita Hills i Santa Barbara. Det intressanta är att samma team faktiskt gjorde vinet härifrån tidigare, men nu, men sin första årgång 2011 från den nya firman Domaine de la Côte, har man redan positionerat sig som en av de allra bästa producenterna av pinot noir i Kalifornien. En djupt och intensivt rik frukt förenas med en exceptionell elegans av ett i Kalifornien aldrig tidigare skådat slag, och känslan av storslagen röd bourgogne går inte att slå ifrån sig. Nu i första vändan har bara ett fåtal lådor kommit in av dessa viner och de säljs uteslutande till restauranger. Det är också restaurangförsäljningen som dominerar här på Vinopia, men med vinerna från Silver Oak Cellars har man lyckats särskilt väl i Systembolagets beställningssortiment. Vinmakaren Sashi Moorman har också sitt eget projekt, Piedrasassi, från vilket man köper in ett par viner, däribland 2010 Piedrasassi White Wine (ca 460 kr / 90 LGP) som är en cuvée baserad av 95 procent sauvignon blanc med ett litet spännande inslag av chardonnay och viognier. Det som gör vinet säreget, men också betydligt bättre än det allra mesta i sin genre, är att musten är jäst tillsammans med skalen, så som man gör med röda viner. Ändå är färgen ljus och vinet elegant, fjärran från de orangea viner som skaljäsning vanligen leder till. Den mer typiska och förväntat blommiga och gräsiga druvkaraktären finns såklart inte kvar, i gengäld är vinet mer komplext, och riktigt gott! Ett rött vin från Piedrasassi står också på listan, 2011 Piedrasassi Syrah PS (ca 285 kr / 90 LGP). Det är ett läckert mörkfruktigt, violpastillaromatiskt, kryddigt och fylligt vin med en avrundad textur, fortfarande unga tanniner och en liten rostad kryddighet från de fat som vinet har uppfostrats i under 30 månader. I nuläget är eftersmaken en aning knuten, men med luft och gärna ett par års flasklagring kommer den detaljen att förändras. På temat syrah får man inte missa 2010 Timbervine Syrah (ca 545 kr / 91 LGP) från firman Radio Coteau (som egentligen är mer känd för sina fina pinotviner). Även här möts den djupa, täta och mörka bärfrukten av en liten lakritskryddighet och en läckert blommig och medicinsk nyans av violpastill. Tanninerna är lena, ändå har vinet en god struktur och tack vare att druvorna är svalvuxna, finns här en god fräschör. Ett trevligt och stabilt vin, helt enkelt. Är det syrah av stort eller kanske snarare storslaget format man är ute efter, är det till firman Reynvaan Family Vineyards i Walla Walla man ska vända sig. Om det kunde vi berätta i den nyss utkomna specialbilagan om Washington State och dess viner. Den 2010 In the Rocks Syrah (ca 460 kr / 95 LGP) som Vinopia har i sitt sortiment just har allt det man söker i potent syrah, en mörk och tät frukt, ett charkuteri, en kryddbod och en stenkross, och som om inte all potpurri av dofter vore nog, bjuds man på en tät, koncentrerad och mäktig, men ändå fint sammansatt och till och med elegant kropp. En halvtimma i karaff gör vinet gott. Pinot noir är en annan disciplin som Vinopia erbjuder ett rikt kaliforniskt sortiment av. Producenter som Radio Coteau (och deras lite enklare serier County Line), Littorai, eleganten Stephen Ross och de mer kraftigt siktande Paul Lato och Hilliard Bruce är uppskattade på krogar, men vid den stora sortimentsprovningen senast var det Lioco som stod i en särklass som ett ultraelegant vin. Lioco hör till den nya tidens producenter i Kalifornien där en lite tidigare skörd resulterar i en stor, intensivt parfymerad och blommig doft, en måttlig alkohol (under 13 procent) och stor fräschör. För närvarande har man den ljuvliga 2011 Sonoma Coast Pinot Noir (ca 370 kr / 92 LGP) inne. Vi slutar där vi började, hos vinmakarparet Sashi Moorman och Rajat Parr och deras firma Sandhi i svala Santa Rita Hills. Även på instegsnivån i sitt värv når de med 2011 Sta Rita Hills Pinot Noir (ca 325 kr / 92 LGP) en så hög nivå att de nästan stoppar allt motstånd i klassen. Som vanligt vinifieras pinot noir i hela druvklasar, vilket har gjort att den intensiva och lena frukten har fått en fin kryddighet från stjälkarna, men det är snyggt gjort att vinet upplevs sammetslent. Med den typiska distriktssvala syran får vinet också den nerv man så gärna vill att pinotviner ska ha. Kontakta Vinopia på www.vinopia.se för mer information om tillgång.

RELATERAD LÄSNING