Rivella Serafino är en knappt två hektar liten familjeegendom som drivs av Teobaldo Rivella och hans hustru Maria. Det här är i ordets rätta bemärkelse en garageproducent – vinerna görs i källaren i det hus där de bor intill den berömda vingården Montestefano i Barbaresco. Redan 1974 började Teobaldo arbeta i firman, som hade grundats av hans far Serafino 1967, och har mer eller mindre behållit samma stil och filosofi sedan dess. Odlingen sköts helt ekologiskt, med klassiska två meter högt drivna 60 år gamla rankor av nebbiolo av de gamla fina klonerna Lampia och Michet, och även vinmakningen följer den naturliga linjen. Enbart naturjäst, inga enzymer och minimalt med svavel således. Trots att produktionen bara ligger på 5 000 till 6 000 flaskor per år, har Wine Trade fått en fin tilldelning av 2005 Barbaresco Montestefano (ca 430 kr / 92-93 LGP) som nu säljs till restauranger. Vinet är jäst i ståltankar under 15-20 dagar, därefter lagrat i äldre slovenska botti och det har buteljerats utan att klaras eller filtreras. Det här vinet har en utmärkt klassisk doft och smak med stort djup utan att vara för modernt koncentrerat. Ännu ungt är vinet kärvt hållet av tanninerna, men de är fint mogna och upplevs därför angenäma på ett sätt som inte alltid är fallet med vinerna av nebbiolo. Även om vinet redan nu är gott, särskilt till passande mat, har det en god lagringspotential, men det är den redan nu fina balansen mellan frukt, syror och tannin som gör vinet så stilfullt. En annan garageproducent är Giovanni Canonica som håller till i byn Barolo. Även här görs vinet i den lilla källaren under boningshuset, och detta liksom vinet från Teobaldo Rivella är helt naturligt odlat och tillverkat. Den ungefär 36 månader långa lagringen av 2007 Barolo Paiagallo (ca 440 kr / 92 LGP) har skett i äldre 40 hektoliter stora botti, och har därför inte resulterat i någon fatarom. Istället är det en ljuvlig körsbärsfruktighet, just nu av ungdom något knuten, som målar upp vinets anletsdrag. Smaken är såklart ungt hållen och stram av de myckna tanninerna och den friska syra, men kvaliteten på tanninerna vittnar om odlarens noggrannhet, och den övervägande balansen är utmärkt. Det här är en riktigt fin vingårdsbetecknad barolo, till ett måttligt pris dessutom, som har ett långt liv framför sig för den som uppskattar sekundäraromer och en mognare textur. Vinerna säljs primärt till restaurang, men kan säkert även privatimporteras. Importör är Wine Trade, www.winetrade.se
1,6K