Hem Vinvärlden Finca el Puig 2019 – en fullträff

Finca el Puig 2019 – en fullträff

av Livets Goda

Gran Clos har 32 hektar vingårdsmarken i Priorato, varav Finca el Puig står för 18 hektar. De äldsta stockarna är nästan 100 år gamla och det strävsamma liv de levt i extrem hetta och sparsam nederbörd i den karga Prioratomyllan har gett dem förmågan att producera druvor av hög klass

Finca el Puig 2019 har lagrats 14 månader på fransk ek och druvblenden lyder; grenache 60%, syrah 23% och resterande del carignan.

Chefredaktör Anders Enquist om Finca el Puig 2019

Gran Clos andravin… förlåt, tredjevin till och med, och det är ett smått genialiskt sådan. Priorat betyder kraft, men i de bra vinfallen också en genomsyrande elegans. Det har vi här, och årgången är en fullträff för Gran Clos. Terroir, jordmån och frukt stämmer upp i en skönsjungandes melodi som vägrar att lämna både hjärna och hjärta. Mörk, välkryddad och mogen i den körsbär, cassis, plommon, fikon och björnbärs stilade tonen, och samtidigt ytterst vital och spirituell i drivet.

Jag får här dra till med en klyscha, må så vara, men frukten har ett sugande juicy, fästande grepp inte bara i mellanakten, utan även i det väl utdragna avslutet. Tanninskimret är oblygt markerande, men samtidigt vällustigt elegant. Den kalkdragna mineraliska grunden ger vinet även små blodcitrusnotiser och en transparent energi. Vinet andas förträffligt med djupa, ohämmade och flytande andetag.

Lagringspotential?
Finca el Puig 2019 intas med stor fördel idag, men vill ni vänta tio år så inga problem. Det här ett solitt statement till tredje vin. Det är en fullträff!

93

Finca el Puig 2019
Nr 2737 (750 ml) 14,5%, 249 kr
Priorat, Spanien

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING