Fine dining möter mixologi på högsta nivå – Frantzéns meny matchas med specialkomponerade drinkar

”Middagen är ett tillfälle att uppleva Frantzéns matlagning på ett nytänkande och annorlunda sätt där serveringarna matchas med specialkomponerade drinkar. – Det här är en smakupplevelse på en helt ny nivå. Upplevelsen blir ännu mäktigare när vår mat möter drinkar som tillför fler smaker än ett vin. Det här är det svåraste av det svåra, fler smaker innebär att det krävs mer av både upphovsman och gäst, säger Niklas Löfgren, chefsommelier hos Restaurant Frantzén. Viktor Westerlind är kökschef på Studio Frantzén där han dagligen arbetar med att skapa och prova nya rätter till Frantzéns meny. Middagen kostar 3 895 kr inklusive drinkpaket och serveras 5 september kl 18.30 och mer inspiration och försmak på detta finner ni i Whisky & Bourbon #19 som är aktuell nu. För frågor och intresseanmälan kontakta: reservation@restaurantfrantzen.com – En av de nyaste rätterna på menyn är svampen kryddad med gran, personligen tycker jag att det är bland det bästa vi någonsin gjort. Vår smakbild är i grunden svensk men med en japansk estetik, två kök som ofta gör sig bra i kombination med sprit. Till skillnad från den sydeuropeiska maten som är skapad för att drickas med vin har dryckestraditionen historiskt sett annorlunda ut i både Sverige och Japan där vin är relativt nytt till maten. Det är intressant att se hur smakupplevelsen förändras när menyn kombineras till drinkarnas smaker, säger Viktor Westerlind. Middagen är ett samarbete mellan Studio Frantzén, Liquid Management och Nigab. Bland kombinationerna finns till exempel blodanka med blodapelsin parad med bitterheten hos Campari, skogssvamp med gran där känslan av natur förhöjts med tonerna av torkad frukt hos Tullamore DEW och tartar på vårlamm matchad med den rika smaken hos Glenfiddich 12 YO. Till dessert serveras bland annat Meuille-Feuille med päron, whisky och vanilj där Licor 43 lyfter fram vaniljsmaken och citrustoner från Cointreau bryter av och skapar spänning i smaken. – När vi skapat drinkarna har vi utgått från rättens tre mest karakteristiska smaker och strävat efter att förhöja dem genom att tillföra kompletterande eller kontrasterande smaker. Det är extremt svårt att hitta en perfekt balans mellan så många smaker men när du lyckas blir smakupplevelsen en nivå rikare, till exempel när den fylliga vaniljen hos Hudson Bourbon möter sältan hos den sotade biffen eller när smör kontrasterar mot citrustoner, säger Ray McIntosh, seniorkonsult på Liquid Management.”