Hem Vinvärlden Finessrik roséchampagne från Henriot

Finessrik roséchampagne från Henriot

av Livets Goda

Henriots stil kännetecknas av elegans, något som särskilt blir tydligt i roséversionerna. Andelen reservviner som används är ofta relativt stor hos huset och tiden som basvinet ligger på sin fällning är vanligtvis minst den dubbla mot den lagstadade minimumtiden. Champagnevännen associerar främst Henriot med chardonnay och även firmans rosé består till en fjärdedel av den gröna druvan. Tre fjärdedelar av vinet är pinot noir som vinifierats som ett rött vin.

Henriot’s Rosé Brut grundar sig på basåret 2012 och 25% av vinet består av äldre reserver. Det märks, i såväl bouquet som smak, för här finns en elegans som ungdom sällan kan bjuda på. Doften är snyggt återhållsam, finessrik, och vinet mår onekligen bra av luft. Intrycken drar mot blodgrape, frystorkade hallon, skolkritor för er som minns den eran, torkade örter och en diskret blommighet. I gommen en riklig mousse med många men små bubblor. Smeksamma, inte grova. Frukten drar mer mot en mix av jordgubbar och blodgrape och här finns även ett stänk av örterna från doften. Relativt tät smak med aptitretande syra, diskret dosage och klingande ren frukt. I avslutet en liten bitterhet som skänker det extra djupet till vinet.

Rosé Brut ligger precis under 10 gram dosage per liter och det passar verkligen husstilen. Pinot noir hämtas från Montagne de Reims och chardonnay från Côte des Blancs. Mer än 15 cru’s har använts i rosén. God idag men den här mår utmärkt av ett eller två års lagring.

Livets Goda-panelens intryck: 91 LGP

Vinet återfinns i beställningssortimentet, kostar 499 kr för 75 cl och du finner det  här.

Importör i Sverige: Prime Wine Sweden AB

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING