Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Finland är världens lyckligaste land – för sjätte året i rad

Finland är världens lyckligaste land – för sjätte året i rad

av Livets Goda

Finland har fått titeln som världens lyckligaste land för sjätte året i rad. Detta enligt FN:s World Happiness Report som släpps idag. I år firar de med att bjuda in världen till en Masterclass of Happiness, som hålls på en lyxresort mitt i finska skogarna. Men vad är det egentligen som ligger bakom finländarnas lycka?

På Arctic Treehouse i Rovaniemi kan man uppleva den finska naturen utan att lämna hotellrummet Foto: Terhi Tuovinen

 

FN:s World Happiness Report har än en gång rankat de länder där lyckan frodar mest. Vi svenskar har inte mycket att komma med, när finländarna nu utses till det lyckligaste folket för sjätte året i rad. Första gången som landet fick den ärofyllda titeln var 2018, och sedan dess har utmärkelsen återkommit årligen.

Efter sex år med den eftersträvansvärda titeln vill Finland nu dela med sig av sina hemligheter. Under sommaren 2023 välkomnar de därför hela världen att ansöka till landets egna Masterclass of Happiness. Allt för att sprida den finska lyckan.

Ansökningsperioden är öppen till den 2 april. Tio deltagare väljs därefter ut för att under fyra dagar i juni få hjälp att hitta sin inre finländare med hjälp av coacher inom områden som natur, design, hälsa och mat. Deltagarna välkomnas till lyxresorten Kuru Resort, ett arkitektritat paradis där lyx möter vildmark.

Men hur kommer det sig att finländarna utses till världens lyckligaste folk år efter år? Finländarna själva menar att det är deras relation till naturen, livsstilen (ja, inklusive bastukulturen), den enkla maten och den hållbara estetiken som ryms i arkitektur och form. Här är fyra bilder som kan ge en hint om varför Finland är det lyckligaste landet.

Relationen till naturen 
Förutom sina 187 000 sjöar kan Finland också stoltsera med världens största skärgård. Här finns magiska platser som Fagerö och ögruppen Pellinge att upptäcka, för att inte nämna Tove Janssons egen ö Klovharun. Eller varför inte åka högre upp i landet och njuta av grönskande skog och norrsken direkt från sängen i Arctic Tree House i Rovaniemi?

Oavsett om du vill åt skogspromenader, äventyr i arktisk vildmark eller lugn och ro i skärgården finns det gott om platser att utforska i Finland. Finländarna har helt enkelt en nära relation till naturen och det vet väl alla, att det räcker med en kvart i naturen för att blodtrycket ska sänkas och humöret förbättras? Andas in och lyckan är nära.

Bastukulturen 
Enkelhet är finländarnas ledord, vilket även gäller bastun. Här finns en bastu var du än vänder dig, en bastu för varje behov. Vad sägs om en bastu i form av en linbana? En diy-bastu? Eller en bastu helt gjord av is? Testa någon av dessa och din inre finländare kommer tinas upp (och om du inte får nog, testa konstbastun Serlachius Art Sauna i Mänttä).

Hållbar estetik och form
Pemars sanatorium i Paimo är ett av många exempel på platser där finska formälskare kan få sitt lystmäte. Här kan du få en guidad tur och låta dig inspireras av Alvar Aaltos tidigare verk. Uppskattar du arkitektur och konst borde du också besöka museet Amos Rex i Helsingfors eller det nationalromantiska jugendhuset Hvitträsk. Eller varför inte Kampens kapell i Helsingfors, också känt som Chapel of Silence? Där hittar du form som andas hållbarhet och ro. Kanske bidrar det till den finska lyckan?

Maten 
Den finska maten bygger på enkla och naturliga smaker. 2023 är också året då Finland får äran att vara värd för det berömda evenemanget Michelin Star Revelation. Och vilken stad är inte bättre lämpad för detta, än Åbo, Finlands restauranghuvudstad? I Åbo hittar du några av Nordens bästa restauranger som Kaskis och Smör. När du smakat på utbudet där, fortsätt gärna vidare till Åland för att testa de lokala specialiteterna lammsnäckor och mörtbullar. Sätt sedan en påminnelse i kalendern, för senare i år väntas också den första flytande basturestaurangen öppna lite längre norrut, i Vasa.

Om Masterclass of Happiness:

  • Masterclass of Happiness hålls den 12–15 juni 2023 (inkl. resdagar: 11–16 juni) på Kuru Resort i sydöstra Finland.
  • Deltagarna utgörs av tio särskilt utvalda personer från hela världen. Ansökan är öppen från och med 13 mars till den 2 april 2023. Sökande kan välja om de vill söka individuellt eller tillsammans med en vän, släkting eller partner. Hela vistelsen, inklusive resan, är kostnadsfri för de deltagare som väljs ut.
  • Kuru Resort är en lyxig resort belägen i Insjöfinland. Varje lyxig villa har även ett eget spa och bastu.
  • Deltagarna kommer att bli coachade av ledande experter inom sina respektive områden.
  • Masterclass of Happiness kommer att lanseras online, så att hela världen kan ta del av innehållet.

Gå in på www.findyourinnerfinn.com för att ansöka

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING