Hem Nyheter Finland är världens lyckligaste land – för sjunde året i rad

Finland är världens lyckligaste land – för sjunde året i rad

av Livets Goda

Finland har utsetts till världens lyckligaste land för sjunde året i rad. Detta enligt FN:s World Happiness Report som släpptes 20 mars. Nu kan man ansöka till landets nya initiativ ”Helsinki Happiness Hacks”, för att ta del av hemligheten bakom finländarnas lycka.
– Den som har lycka bör dela med sig av den, säger Heli Jimenez på Business Finland.

Finländarna är världens lyckligaste folk och firar det genom att bjuda in personer som ska få ta del av det finska receptet på lycka. Fotograf Oona Aittokoski/Helsinki Partners

Varje år listar FN världens lyckligaste länder i sin World Happiness Report. Idag, när den senaste rapporten släpptes, toppar Finland listan för sjunde året i rad. Utnämningen innebär att landet knipit förstaplatsen varje år sedan 2018.

Förra året kunde människor från hela världen tävla om att få delta i Finlands Masterclass of Happiness för att lära sig om hemligheten bakom finländarnas lycka. Initiativet fick stor uppmärksamhet och över 150 000 ansökte om att få delta. I år bygger Finland vidare på succén genom att välkomna en ny grupp lyckosökare till den finska huvudstaden Helsingfors för att lära sig vad det är som gör Finland till världens lyckligaste land. Initiativet är ett samarbete mellan Visit Finland och Helsinki Partners och kallas Helsinki Happiness Hacks.

– Det finns ett gammalt finskt ordspråk som betyder ungefär ‘den som har lycka bör gömma den’. Efter att ha blivit utsedda till världens lyckligaste land varje år sedan 2018 har vi beslutat att uppdatera det gamla uttrycket och göra det till vårt moderna motto: ‘den som har lycka bör dela med sig av den.’ Vi är därför väldigt glada över att återigen bjuda in människor från hela världen för att lära dem mer om våra finska knep till lycka, säger Heli Jimenez, Senior Director, International Marketing på Business Finland.

Hemligheten bakom den finska lyckan

Finländarna är stolta över denna ärofyllda titel och tror att nyckeln till den finska lyckan bottnar i fyra grundläggande element: en nära koppling till naturen, en jordnära livsstil, en matkultur som utgår från ingredienser direkt från naturen och en hållbar inställning till livet.

Men enligt finländarna själva är lyckan inte något stort mysterium, utan något man kan lära sig. Och dessa finska lyckoknep kommer fem välvalda ”Helsinki Happiness Hackers” att dela med sig av till tio utvalda deltagare under en fem dagar lång lyckoexpedition i juni 2024.

  • Den 70-åriga skateboardåkaren och simmaren Lena Salmi kommer avslöja hur hennes morgonsimturer får lyckan att rusa.
  • Den välkända kocken och krögaren Luka Balac delar med sig av hur social gastronomi sprider glädje.
  • Välbefinnandeexperten och biologen Adela Pajunen kommer avslöja vad läkaren i Finland rekommenderar, vilket mycket väl kan vara en promenad i de finska skogarna.
  • Designern Tero Kuitunen susar i väg på cykeln för att se hur stad och natur förenas i huvudstaden och delar med sig av hur det inspirerar till design och den finska livsstilen.
  • Tapio Hakanen – eller DJ Orkidea – som är en av Finlands största exportörer av elektronisk musik sköter skivspelarna på bastufesterna och berättar om hur den finska bastukulturen och lycka hänger ihop.

Om Helsinki Happiness Hacks

  • Initiativet är framtaget i samarbete mellan Visit Finland och Helsinki Partners och är en masterclass för att lära sig mer om Helsingforsbornas lycka.
  • Resan är kostnadsfri för de 10 utvalda deltagarna och går av stapeln i den finska huvudstaden mellan den 9 och 14 juni 2024.
  • De utvalda får följa med på en skräddarsydd upplevelse där man från ett antal ”Helsinki Happiness Hackers” får lära sig mer om den finska lyckan utifrån fyra teman: natur, hälsa, design och mat.
  • Ansökan till att få delta är öppen fram till den 4 april 2024. För att kunna ansöka behöver man genomföra en utmaning i sociala medier och fylla i en blankett på kampanjsajten.

För mer info och ansökan – besök: https://www.visitfinland.com/sv/helsinki-happiness-hacks-sv/

RELATERAD LÄSNING