Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fira den nationella kaffedagen med en irländsk twist

Fira den nationella kaffedagen med en irländsk twist

av Livets Goda

Imorgon, fredagen den 29 september firas kaffets dag i Sverige. Det finns en uppsjö olika kaffevarianter att välja mellan men den godaste är givetvis irländsk. Skåla in helgen och fira kaffets dag med en värmande Irish Coffee. Här är originalreceptet på världens mest sålda kaffedrink.

Kaffe är en av världens mest älskade drycker och man uppskattar att det dricks mer än 400 miljarder koppar kaffe varje år. Svenskarna dricker i snitt ungefär 3 koppar kaffe per dag vilket gör oss till ett av de mest kaffeälskande länderna i världen.
Imorgon uppmärksammas kaffets dag i Sverige och vad passar inte bättre än att skåla in helgen med världens mest populära kaffedrink en Irish Coffee. Originalet dricks varm med den irländska whiskeyn Tullamore D.E.W. och kall lättvispad grädde.

Här är original receptet på den irländska klassikern .

Irish Coffee En värmande klassiker
Du behöver:
4 5 cl Tullamore D.E.W.
2 tsk farinsocker
Ca 10 12 cl varmt kaffe
Vispgrädde

Se till att alla ingredienser är klara innan du börjar blanda din Irish Coffee. Du vill inte att kaffet svalnar medan du vispar grädden.

Så gör du:
1. Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten)1. Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten) 2. Skaka grädden lätt i en shaker2. Skaka grädden lätt i en shaker tills grädden har sammatills grädden har samma textur  om smält glass. textur som smält glass.
3. Fyll glasetglaset med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt  innan du börjar.med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar. 4. Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt
4. Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Blanda därefter alla  ingredienser generöst så att sockret löses upp.kaffe. Blanda därefter alla ingredienser generöst så att sockret löses upp.
5. Toppa upp till5. Toppa upp till kanten med den luftiga grädden över en sked för att få ett fint lager på kanten med den  luftiga grädden över en sked för att få ett fint lager på toppen.toppen. 6. Strunta i sugröret och upplev harmonin mellan den heta kaffeblandningen och den svala 6. Strunta i sugröret och upplev harmonin mellan den heta kaffeblandningen och den svala grädden.

RELATERAD LÄSNING