Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fira in året med lobster rolls och O.P. Anderson akvavit

Fira in året med lobster rolls och O.P. Anderson akvavit

av Livets Goda

På en klassisk nyårsmiddag serveras ofta lyxiga råvaror såsom hummer och kaviar. En modern servering är en dekadent lobster roll som fylls med krämigt hummerkött och toppas med rom. Tillsammans med O.P. Anderson Klar Aquavit blir det en perfekt smakkombination till förrätt eller efter tolvslaget.

Lobster rolls härstammar från 1920-talets New England och är den amerikanska versionen av skagenröra. Rätten består av hummer som blandas med majonnäs, blekselleri och dill och serveras i ett fluffigt korvbröd. Med forell- eller löjrom på toppen blir det en modern förrätt till nyårssupén eller en lyxig vickning efter tolvslaget. Lobster rolls serveras med fördel tillsammans med lätt kyld O.P. Anderson Klar Aquavit.

– Den friska dilltonen i O.P. Anderson Klar skapar en perfekt kombination med den krämigt dillkryddade hummern. Det är dock viktigt att inte förvara flaskan i frysen då dillsmaken försvinner om den avnjuts för kall, säger Malin Ollas som är Product Manager på Anora. Genom att servera akvaviten i ett högt snapsglas på fot förstärks festkänslan inför det nya året.

O.P. Anderson Klar Aquavit finns i Systembolagets beställningssortiment med artikelnumret 86262. Priset är 269 kronor för 70 cl.

O.P. Anderson lobster rolls 4 portioner
2 kokta humrar, cirka 600 g
½ stjälk blekselleri
5-6 msk god majonnäs
Finrivet skal från 1 citron
Juice från 1/2 citron
1 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad dill
Salt och nymald svartpeppar

Till Servering
4 potato rolls alt korvbröd av briochetyp
4 msk forell- eller löjrom
Lättsaltade neutrala potatischips
Lätt kyld O.P. Anderson Klar Aquavit

Gör så här
Skala och rensa hummern fri från inälvor och tarmsäck, skär köttet i grova bitar. Fintärna blekselleri.
Blanda hummerkött med majonnäs så att det precis bara binder ihop hummerköttet. Blanda i citronskal, fintärnad selleri, gräslök och dill. Smaka av med citronjuice, salt och nymald svartpeppar.
Värm bröden och fyll dem med hummerröran. Toppa med forellrom och fint skuren gräslök. Servera gärna med lättsaltade chips och kyld O.P. Anderson Klar.

More taste less waste hummerfond
För varumärket O.P. Anderson är hållbarhet alltid i fokus därför vill vi även tipsa om att koka en god hummerfond av skalet som blir över. Frys in och använd som bas i en risotto eller varför inte tillsätta grädde och koka en god soppa.
Skal från två humrar
2 msk olivolja
1 gul lök
1/4 fänkål, ca 60 g
2 morötter, ca 120 g
150 gram rotselleri
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 ½ dl torrt vitt vin
2 krm dillfrö
3 liter vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och tärna alla grönsaker. Skala och hacka vitlöken.
Dela skalet i grova bitar. Sprid ut i en långpanna med bakplåtspapper. Rosta skalen ca 10 minuter i mitten av ugnen.
Häll olja i en stor kastrull. Bryn grönsakerna ca 3 minuter, tillsätt vitlök precis på slutet.
Tillsätt tomatpuré, rör och fräs ett par minuter. Tillsätt vin och dillfrön. Koka vätskan ett par minuter, tillsätt sedan hummerskal och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Låt sjuda 30 minuter under lock.
Ställ åt sidan att svalna. Ställ i kylen över natten eller minst några timmar så att fonden drar åt sig av all god smak.
Sila fonden genom finmaskig sil. Frys in eller förvara i kyl tills den ska användas. Fonden håller cirka 4 dagar i kylskåp. Fonden kan även reduceras för en mer koncentrerad smak.

O.P. Anderson Klar Aquavit
Artikelnummer: 86262
Pris: 269 kr (70 cl)
Alkoholhalt: 40 %
Beställningssortiment

Läs gärna: Provat på redaktionen: Julsnaps, brännvin och akvavit 2022 >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING