Hem Whisky & Bourbon Fira oktoberfest med Underberg

Fira oktoberfest med Underberg

av Livets Goda

Fira oktoberfest med Underberg: Oktoberfest har sedan starten i München på 1800-talet spridit sig runt om i världen. Förutom nybryggd bayerskt öl och tyska traditionella rätter har även den klassiska bittern Underberg blivit synonym med festligheterna. Till årets firande har Underberg skapat en oktoberfestmacka med schweinshaxe, surkål och pickels.

Fira oktoberfest med Underberg

Fira oktoberfest med Underberg

Årets oktoberfest i München drar i gång 16 september och förväntas locka närmare sex miljoner besökare. Festivalen med bayerskt öl, tysk mat och tyrolermusik har under åren spridits över hela världen inklusive Sverige. Den tyska bittern Underberg har också blivit en självklar del i festligheterna som både matsmältare och stämningshöjare.

– Oktoberfest låter den traditionella tyska mat- och dryckeskulturen leva vidare och upptäckas av nya personer varje år. Oavsett om man firar i ett tält med tusentals andra personer eller med vänner är det lätt att komma i stämning med öl och en Underberg, säger Griffin Schmidt som är Brand Manager för Underberg. Bayrarna vet helt enkelt vad som krävs för att göra en bra fest.

Livets Goda om Underberg
“Förutom att denna örtiga digestif är en välgörande, medicinaktig magrensare, är det en förträfflig snaps, eller nubbe, inte långt borta från Beska Droppar i släktträdet. I direkt jämförelse rider Underberg på en lakrits/anisvåg med vissa svaga – jag skriver vissa svaga – blinkningar till Absint som Beska saknar, och måhända har Underberg en mer silkig gång och lugnare kryddbett. Det inbjuder i sin tur också till en utmärkt dryck serverad kall som aperitif, on rocks, som en shots och som sagt digestif. Kärt barn har många namn…”

Underberg skapades 1846 av Hubert Underberg och tillverkas fortfarande enligt originalreceptet med örter och kryddor från 43 olika länder. Flaskans storlek på två centiliter anses vara den perfekta dosen för matsmältningen. Under Oktoberfest inleds festligheterna ofta med en Underberg för att förbereda magen inför den kraftiga måltiden.

Inför årets firande har Underberg skapat en variant av den klassiska rätten schweinshaxe. Det är en ordentlig oktoberfestmacka på ugnsbakat fläsk, surkål och pickels som passar perfekt för dem som vill uppleva de traditionella smakerna på ett nytt sätt.

Underbergs schweinhaxemacka
Till fyra mackor:
400 g benfri fläskkarré eller fläsklägg
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 krm timjan
1 tsk chiliflakes
½ tsk salt
2 msk sirap
Vatten
½ dl bladpersilja

Senapsmajonnäs:
1 dl grov senap
2 dl majonnäs
Salt och nymald svartpeppar

Till servering:
Tyska Kaisersemmeln eller ljusa frallor
200 g surkål på burk
Picklesgurka, skivad
Pretzels
Senap, gärna tysk

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg fläskköttet i en ugnsfast form, klappa in alla kryddor och sirap. Häll vatten i formen så det täcker botten.
Täck med folie och ugnsbaka 5-6 timmar tills köttet är helt trådigt och mört.
Ta ut köttet ur ugnen, när det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så att det faller isär.
Skala rödlök och strimla på mandolin. Lägg i isvatten minst 5 minuter, häll sedan av vattnet.
Finstrimla bladpersilja och blanda med köttet.
Blanda grov senap och majonnäs, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Halvera frallorna. Bred ett tjockt lager senapsmajonnäs på ena sidan, lägg på kött, rödlök, skivad picklesgurka och surkål.
Servera gärna med extra pickles, pretzels och extra senap.

Underberg 3x2cl
Artikelnummer: 734
Pris: 64 kr
Ordinarie sortimentet

Underberg metallask 12x2cl
Artikelnummer: 70676
Pris: 249 kr
Beställningssortimentet

RELATERAD LÄSNING