Påsken är inte bara sill, snaps och godis. Det är också ett gyllene tillfälle att överraska gästerna med något helt annat – som en modern whiskybaserad cocktail. Monkey Shoulder har i samarbete med tre av Sveriges mest populära barer tagit fram drinkar som sätter färg på påskhelgen.
Här är de tre påskdrinkarna att imponera med – direkt från Sveriges bartenderscen:
1. Bull & Bear – Stockholm
Beläget mitt i citypulsen är Bull & Bear en urban pub och restaurang som kombinerar hög ambitionsnivå med avslappnad attityd. Här får klassiska tekniker möta kreativa smakprofiler – vilket märks i deras påskiga signaturdrink.
Drink: The Bull & Pear
En frisk och fluffig cocktail där Monkey Shoulder får sällskap av päronlikör, apelsinlikör och citron med söt maräng på toppen som bränns av för en karamelliserad finish. Det är vårkänsla i varje lager.
Recept:
4 cl Monkey Shoulder
1 cl Xanté
1 cl Cointreau
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
Skaka med is och sila upp i kylt cocktail- eller coupeglas. Häll maräng på toppen och bränn av med brännare för lätt karamellisering.
Marängen görs genom att vispa 3cl äggvita med 3cl socker till ett tjockt vitt skum.
Drink skapad av Meric Can Özsirin
2. Mello Yello – Malmö
I hjärtat av Malmö hittar du Mello Yello – en klassiker på Lilla Torg där cocktailbar möter kontinental caféatmosfär. Med ett ständigt flöde av energi, espresso och skratt skapar de en påskdrink som väcker både ögonbryn och aptit.
Drink: Pickadollen
En kraftfull liten rackare som kombinerar Monkey Shoulders djup med sötma från Likör 43, nybryggd espresso och ett par stänk apelsinbitter som adderar den där oväntade, vuxna touchen. Tänk dessert – med skärpa.
Recept:
3 cl Monkey Shoulder
2 cl Likör 43
4 cl espressokaffe
2 stänk apelsinbitter
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i ett kylt cocktail- eller coupeglas.
Drink skapad av Joakim Dahse
3. MJ’s – Malmö
MJ’s är inte bara ett hotell – det är en destination. Med sin maxade inredning, vilda växter och stämningsfulla ljus är cocktailbaren en gömd oas där kreativitet och hantverk får stå i centrum. Påsken får här en fransk touch.
Drink: Avis De Saltu
En botanisk, bärig och lätt bitter cocktail där Monkey Shoulder möter Campari och lingonlikör. Syrade lingon ger syra och bett, medan en hemgjord croissant-orgeat med tranbär sätter tonen för något som är både komplext och helt oemotståndligt.
Lite krångligare att göra men väl värd besväret!
Recept:
Monkey Shoulder
Campari
Lingonlikör
Tranbärsjuice
Syrade lingon
Croissant orgeat
Lingon Cordial
5000g Frysta lingon
3000g Socker
1000g Vatten
270g citronsyra
Dela upp ingredienserna i 3-4 partier och mixa dessa tills det blir en slät och fin syrup. Sila sedan genom en finmaskig sil och silduk.
Croissant orgeat
550g Croissant
1100g Vatten
1100g Socker
150g Falernum
Rosta croissanter i en stekpanna tills gyllenbruna. Häll sedan ner dessa i en thermomixer med socker, vatten & falernum. Mixa på 50 grader i ca 5-6 minuter därefter silas syrupen genom en finmaskig sil.
Drink skapad av Jacob Kåreda
Livets Goda om Monkey Shoulder
Nr 85831, 700 ml, 399 kr, 91p
Monkey Shoulder må vara en förträfflig drinkpartner men den är likaså ytterst njutbar i ensamt majestät. Legeringen av Balvenie, Glenfiddich och Kininvie-malts har lagt grunden för en whisky med en fyllig doft med finlemmad och balanserad sötma och där citron, apelsin, nektarin, honung och vanilj samsas med tassande fattoner i en fint fruktigt och mogen stil. I gommen biter sig doftinslagen fast med utvecklad kryddighet och strukturen är hela vägen ut elegant silkig, torrt fyllig och distinkt med snygg fräschör i botten. Det är en stilfull och sällskapssjuk Monkey vi har att göra med, i din cocktail, i ditt whiskyglas eller som partner i en middagsserving.