Fira World Cucumber Day den 14 juni - Restaurang AG slår upp dörrarna till gurkfest

Livets Goda 8 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Den 14 juni är det World Cucumber Day och dagen till ära öppnar Hendrick’s Gin upp en gurkmarknad på Restaurang AG i Stockholm. Här kan besökare bland annat skräddarsy sin egen Hendrick´s & Tonic och bekanta sig med den välskräddade italienska slanggurkan, den krokiga Västeråsgurkan, den vita Asiagurkan och många fler därtill.

Gurkans dag härstammar från England där gurkodlare år 2011 bestämde sig för att instifta dagen vi nu känner som World Cucumber Day. Anledning till varför den fantastiska grönsaksfrukten fått sin egen dag är för att främja gurkförsäljningen och öka allmänhetens kunskap om gurkan. Gurkan, eller Cucumis sativus, är en mångfacetterad grönsaksfrukt och består av 30 stycken olika arter med diverse olika utseende och smak.

För att fira gurkans dag den 14 juni arrangerar Hendrick’s Gin en gurkmarkand på välrenommerade Restaurang AG i Stockholm. På marknaden erbjuds besökare möjligheten att provsmaka och botanisera bland annorlunda gurkor, skräddarsy sin egen Hendrick’s & Tonic och lyssna på musik framförd på gurka.

- För Hendrick’s är den 14 juni en riktig högtidsdag. Gurkan är en viktig ingrediens i vår gin och vi är glada över att kunna öppna en gurkmarknad och lyfta fram den mångfald som finns bland gurkor. Vi hoppas att marknaden ska ge fler personer kunskap om gurkans olika säregenskaper, karaktärer och smaker samtidigt som vi inspirerar till nya val, säger Daniel Andersson, Senior Brand Manager på WG&S. 

Så väljer du gurka till din Hendrick’s & Tonic
Det finns många spännande alternativ till den klassiska slanggurkan och möjligheternatill spännande upptäckter och nya bekantskaper är många. 

Druvgurka 
Även kallad Västeråsgurka. Den används mest i inläggningar men under senare tid har den även börjat användas färsk. Färg och form kan variera men den vanligaste varianten är knottrig med handflikiga blad och gula blommor. Druvgurkan började odlas i Västerås efter en stadsbrand 1714 som gav plats för odlingarna. Smaken är mer koncentrerad än hos exempelvis den något större och klassiska slanggurkan.

Ämnesgurka 
Även kallad Pepelino. Ämnesgurkor är små, unga gurkor som ofta, av estetiska anledningar, sållas bort under odlingen på grund av sin ojämna form. Formen är oftast mindre, smalare och krokig. Kvalitén på gurkan blir mycket krispigare och mer smakrik än hos vanlig slanggurka.

Asiagurka 
Även kallad vit slanggurka eller syltgurka. Frukten är vit och mycket tjockare än den vanliga slanggurkan och har ett sprött, krispigt vitgrönt fruktkött och något tjockare skal. Vanligen äts Asiagurka inlagd, som syltgurka, saltgurka eller pickles.

Välkomna till Hendrick´s Gurkmarknad
När: 17:00 - 20:00 torsdag den 14 jun
Var: Restaurang AG, Kronobergsgatan 37, Stockholm

Tips på drinkrecept med gurka

Cucumber Bramble
Ingredienser:
2,5 centimeter av valfri färsk gurka
5cl Hendrick’s Gin
2cl Färsk citronjuice 
1,5cl sockerlag 
15cl Crème de Cassis
Krossad is
Björnbär

Så gör du:

  • 1.Placera gurkan i ett glas (gärna ett ”rocks glass”) mortla sedan försiktigt gurkan till en puré.
  • 2.Häll i övriga ingredienser (spara 10cl Crème de Cassis).
  • 3.Lägg på krossad is på toppen.
  • 4.Häll sedan i 10 cl extra Crème de Cassis över isen.
  • 5.Garnera med björnbär och gurka.
  • 6.Servera!

Premier Cru 75
Ingredienser:
1.5cl Hendrick’s Gin
0,5cl Färsk citronjuice 
1cl Kamomillte-sirap* (se recept nedan) 
2cl färskpressad gurkjuice
10 cl Champagne
Is

Så gör du:

  • 1.Blanda alla ingredienser i en shaker med is – skaka.
  • 2.Sila ned i kylt drinkglas.
  • 3.Servera!

Kamomillte-sirap*
Ingredienser:
12,5cl socker
12,5cl starkt kamomill-te

Så gör du:

 

  • 1.Koka upp tevatten och gör i ordning starkt kamomill-te (12,5cl).
  • 2.Häll i sockret.
  • 3.Placera blandningen i en flaska och ställ in i kylen.

 

Project Moonrose
Ingredienser:

5 cl Hendrick’s Gin
5cl Cucumber Shrub*
Sodavatten, lemonad eller tonic-vatten
Is

Så gör du:

 

  • 1.Fyll ett highball glass med is
  • 2.Häll i ingredienserna i glaset
  • 3.Garnera med färsk gurka
  • 4.Servera

 

Hendrick’s & Tonic
Ingredienser:
6cl Hendrick’s Gin
12cl tonic water
Gurkskivor av valfri sort
Is

Så gör du:

 

  • 1.Fyll ett glas med is.
  • 2.Häll i Hendrick's Gin.
  • 3.Häll i tonic samt dekorera med gurkskivor.

 

Cool, Cooler, Cucumber
Ingredienser:
5cl Hendrick’s Gin
5cl Aloe Vera dryck
10cl Tonic Water
Gurkskivor
Is

Så gör du:

 

  • 1.Fyll ett glas med alla ingredienser.
  • 2.Rör om.
  • 3.Garnera med tre skivor gurka.

 

 


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet