Fira World Cucumber Day den 14 juni - Restaurang AG slår upp dörrarna till gurkfest

Livets Goda 8 Jun, 2018
Whisky och Bourbon Den 14 juni är det World Cucumber Day och dagen till ära öppnar Hendrick’s Gin upp en gurkmarknad på Restaurang AG i Stockholm. Här kan besökare bland annat skräddarsy sin egen Hendrick´s & Tonic och bekanta sig med den välskräddade italienska slanggurkan, den krokiga Västeråsgurkan, den vita Asiagurkan och många fler därtill.

Gurkans dag härstammar från England där gurkodlare år 2011 bestämde sig för att instifta dagen vi nu känner som World Cucumber Day. Anledning till varför den fantastiska grönsaksfrukten fått sin egen dag är för att främja gurkförsäljningen och öka allmänhetens kunskap om gurkan. Gurkan, eller Cucumis sativus, är en mångfacetterad grönsaksfrukt och består av 30 stycken olika arter med diverse olika utseende och smak.

För att fira gurkans dag den 14 juni arrangerar Hendrick’s Gin en gurkmarkand på välrenommerade Restaurang AG i Stockholm. På marknaden erbjuds besökare möjligheten att provsmaka och botanisera bland annorlunda gurkor, skräddarsy sin egen Hendrick’s & Tonic och lyssna på musik framförd på gurka.

- För Hendrick’s är den 14 juni en riktig högtidsdag. Gurkan är en viktig ingrediens i vår gin och vi är glada över att kunna öppna en gurkmarknad och lyfta fram den mångfald som finns bland gurkor. Vi hoppas att marknaden ska ge fler personer kunskap om gurkans olika säregenskaper, karaktärer och smaker samtidigt som vi inspirerar till nya val, säger Daniel Andersson, Senior Brand Manager på WG&S. 

Så väljer du gurka till din Hendrick’s & Tonic
Det finns många spännande alternativ till den klassiska slanggurkan och möjligheternatill spännande upptäckter och nya bekantskaper är många. 

Druvgurka 
Även kallad Västeråsgurka. Den används mest i inläggningar men under senare tid har den även börjat användas färsk. Färg och form kan variera men den vanligaste varianten är knottrig med handflikiga blad och gula blommor. Druvgurkan började odlas i Västerås efter en stadsbrand 1714 som gav plats för odlingarna. Smaken är mer koncentrerad än hos exempelvis den något större och klassiska slanggurkan.

Ämnesgurka 
Även kallad Pepelino. Ämnesgurkor är små, unga gurkor som ofta, av estetiska anledningar, sållas bort under odlingen på grund av sin ojämna form. Formen är oftast mindre, smalare och krokig. Kvalitén på gurkan blir mycket krispigare och mer smakrik än hos vanlig slanggurka.

Asiagurka 
Även kallad vit slanggurka eller syltgurka. Frukten är vit och mycket tjockare än den vanliga slanggurkan och har ett sprött, krispigt vitgrönt fruktkött och något tjockare skal. Vanligen äts Asiagurka inlagd, som syltgurka, saltgurka eller pickles.

Välkomna till Hendrick´s Gurkmarknad
När: 17:00 - 20:00 torsdag den 14 jun
Var: Restaurang AG, Kronobergsgatan 37, Stockholm

Tips på drinkrecept med gurka

Cucumber Bramble
Ingredienser:
2,5 centimeter av valfri färsk gurka
5cl Hendrick’s Gin
2cl Färsk citronjuice 
1,5cl sockerlag 
15cl Crème de Cassis
Krossad is
Björnbär

Så gör du:

  • 1.Placera gurkan i ett glas (gärna ett ”rocks glass”) mortla sedan försiktigt gurkan till en puré.
  • 2.Häll i övriga ingredienser (spara 10cl Crème de Cassis).
  • 3.Lägg på krossad is på toppen.
  • 4.Häll sedan i 10 cl extra Crème de Cassis över isen.
  • 5.Garnera med björnbär och gurka.
  • 6.Servera!

Premier Cru 75
Ingredienser:
1.5cl Hendrick’s Gin
0,5cl Färsk citronjuice 
1cl Kamomillte-sirap* (se recept nedan) 
2cl färskpressad gurkjuice
10 cl Champagne
Is

Så gör du:

  • 1.Blanda alla ingredienser i en shaker med is – skaka.
  • 2.Sila ned i kylt drinkglas.
  • 3.Servera!

Kamomillte-sirap*
Ingredienser:
12,5cl socker
12,5cl starkt kamomill-te

Så gör du:

 

  • 1.Koka upp tevatten och gör i ordning starkt kamomill-te (12,5cl).
  • 2.Häll i sockret.
  • 3.Placera blandningen i en flaska och ställ in i kylen.

 

Project Moonrose
Ingredienser:

5 cl Hendrick’s Gin
5cl Cucumber Shrub*
Sodavatten, lemonad eller tonic-vatten
Is

Så gör du:

 

  • 1.Fyll ett highball glass med is
  • 2.Häll i ingredienserna i glaset
  • 3.Garnera med färsk gurka
  • 4.Servera

 

Hendrick’s & Tonic
Ingredienser:
6cl Hendrick’s Gin
12cl tonic water
Gurkskivor av valfri sort
Is

Så gör du:

 

  • 1.Fyll ett glas med is.
  • 2.Häll i Hendrick's Gin.
  • 3.Häll i tonic samt dekorera med gurkskivor.

 

Cool, Cooler, Cucumber
Ingredienser:
5cl Hendrick’s Gin
5cl Aloe Vera dryck
10cl Tonic Water
Gurkskivor
Is

Så gör du:

 

  • 1.Fyll ett glas med alla ingredienser.
  • 2.Rör om.
  • 3.Garnera med tre skivor gurka.

 

 


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet