Fjolårets stora succé från Brooklyn Brewery är tillbaka

Livets Goda 9 May, 2018
Whisky och Bourbon Brooklyn Brewery återlanserar till sommaren sin sour ale Bel Air Sour. I fjol släpptes ölet för första gången i Sverige och var så populär att den sålde slut på bara några veckor. Bel Air Sour är bryggd på mjölksyrebakterier och levererar smaker av tropiska frukter.

Redan för mer än ett sekel sedan var ölvärlden mycket varierad och människor drack en mängd bitter och suröl. Även om sour ale inte är någon nyhet så är den för många ett outforskat område. Bel Air Sour är naturligt syrlig med tropiska toner och passar därmed bra till den svenska maten.

Bel Air Sour var initialt en del bryggeriets experimentella serie av öl. Serien tillåter bryggeriet att testa nya recept och olika sätt att brygga öl i en ständig vilja att utvecklas. Bryggmästare Garrett Oliver tror att Bel Air Sour kan bli en stark spelare i deras ordinarie sortiment. Men det tog ett tag att hitta rätt. Balans, struktur, elegans och arom är det som skiljer Bel Air Sour från andra sour ales enligt Garrett.

– Vi ägnade tre år åt att förfina vår teknik för att få detta öl rätt. Ölet är tydligt syrligt utan att vara för aggressivt samtidigt som det har en underbar ananasliknande fruktig smak. Torrhumlingen adderar citrus och blommiga element. Detta är en sour ale där människor vill ha fler än bara en.

I bryggprocessen används bryggeriets egna mjölksyrebakterie, liknande det som används i yoghurtproduktion. När vörten produceras (vätskan som jäser till öl) skickas den till jäsning istället för att direkt skickas till kokning. Den processen tar 36 timmar innan det får koka och jäsa som ett vanligt öl. 

– Det finns många utmaningar att göra ett öl som Bel Air Sour och att göra det bra. Det är mycket viktigt för både oss och våra kunder med jämn kvalitet. Trots att det här är en naturlig process måste vi kontrollera det så att vi får samma resultat varje gång. Det är inte lätt att göra, och det kräver mycket strikta processer. Om vi gör det minsta lilla fel, får vi inte det öl som vi vill ha. Det finns en anledning att det tog tre år att utveckla Bel Air Sour, berättar Garrett.

Ölet passar utmärkt att avnjutas för sig själv eller tillsammans med mat och speciellt till svensk mat enligt Garrett.

– Om man tittar på svensk matkultur med till exempel användningen av ättika för att lägga in fisk, Toast Skagen som serveras med citron, så kräver mycket svensk mat syra. Jag tror också att de tropiska smakerna av Bel Air påminner svenskar om varmt väder och sommar, och det är alltid sommar någonstans!

Bel Air Sour finns nu i begränsad antal på utvalda Systembolag i landet. Artikelnr. 11304


Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018
Artikelarkivet