Fjolårets stora succé från Brooklyn Brewery är tillbaka

Livets Goda 9 May, 2018
Whisky och Bourbon Brooklyn Brewery återlanserar till sommaren sin sour ale Bel Air Sour. I fjol släpptes ölet för första gången i Sverige och var så populär att den sålde slut på bara några veckor. Bel Air Sour är bryggd på mjölksyrebakterier och levererar smaker av tropiska frukter.

Redan för mer än ett sekel sedan var ölvärlden mycket varierad och människor drack en mängd bitter och suröl. Även om sour ale inte är någon nyhet så är den för många ett outforskat område. Bel Air Sour är naturligt syrlig med tropiska toner och passar därmed bra till den svenska maten.

Bel Air Sour var initialt en del bryggeriets experimentella serie av öl. Serien tillåter bryggeriet att testa nya recept och olika sätt att brygga öl i en ständig vilja att utvecklas. Bryggmästare Garrett Oliver tror att Bel Air Sour kan bli en stark spelare i deras ordinarie sortiment. Men det tog ett tag att hitta rätt. Balans, struktur, elegans och arom är det som skiljer Bel Air Sour från andra sour ales enligt Garrett.

– Vi ägnade tre år åt att förfina vår teknik för att få detta öl rätt. Ölet är tydligt syrligt utan att vara för aggressivt samtidigt som det har en underbar ananasliknande fruktig smak. Torrhumlingen adderar citrus och blommiga element. Detta är en sour ale där människor vill ha fler än bara en.

I bryggprocessen används bryggeriets egna mjölksyrebakterie, liknande det som används i yoghurtproduktion. När vörten produceras (vätskan som jäser till öl) skickas den till jäsning istället för att direkt skickas till kokning. Den processen tar 36 timmar innan det får koka och jäsa som ett vanligt öl. 

– Det finns många utmaningar att göra ett öl som Bel Air Sour och att göra det bra. Det är mycket viktigt för både oss och våra kunder med jämn kvalitet. Trots att det här är en naturlig process måste vi kontrollera det så att vi får samma resultat varje gång. Det är inte lätt att göra, och det kräver mycket strikta processer. Om vi gör det minsta lilla fel, får vi inte det öl som vi vill ha. Det finns en anledning att det tog tre år att utveckla Bel Air Sour, berättar Garrett.

Ölet passar utmärkt att avnjutas för sig själv eller tillsammans med mat och speciellt till svensk mat enligt Garrett.

– Om man tittar på svensk matkultur med till exempel användningen av ättika för att lägga in fisk, Toast Skagen som serveras med citron, så kräver mycket svensk mat syra. Jag tror också att de tropiska smakerna av Bel Air påminner svenskar om varmt väder och sommar, och det är alltid sommar någonstans!

Bel Air Sour finns nu i begränsad antal på utvalda Systembolag i landet. Artikelnr. 11304


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet