För drygt 20 år sedan började bröderna Richard och Bernard D’offay sin resa med att sätta Seychellerna på spritvärldens karta med deras sätt att göra rom. Man har rötterna i traditionellt hantverk med kopparpannor, ekfat och sockerrör, samtidigt som man inte är rädd för att kliva utanför den sedvanliga romboxen.
Husets flaggskepp, Napa Laz från deras Le Clos-serie, lanseras idag på Systembolaget i en upplaga om sex flaskor av totalt 408 tillverkade. Det är den första vita vintagerommen någonsin från Seychellerna och innehåller deras mest exklusiva destillat, gjort på sockerrör. Eftersom Seychellerna inte har haft en industriell sockerindustri är deras sockerrör inte genmodifierade och har därmed en stor närhet till som just sockerrör såg ut för flera hundra år sedan. Dessa pressas sedan försiktigt för att få ut vätskan som sedan fermenteras, och destilleras på kopparpannor (pot still) och buteljeras olagrad och osötad.
Livets Goda om Le Clos Series – Napa Laz 2024, 53,4%
Seychellerna / Takamaka / 500 / 84050 / 849 kr / 91
Nej, olagrad rom från Seychellerna är nog sedan länge inget gemena man har för vana att förlusta sig med. Men det finns en tid för allt, och med denna vita rom visar bröderna Richard och Bernard D’offay att man besitter en väldigt fint ansad sprit. Här finns en vinnande strukturell viskositet som ger fyllnad, en naturligt greppande kryddighet och en lika naturligt florerande mandel och vaniljnotad sötma. Ett maritimt sältat lakritsnedslag berikar även fruktigheten, som besitter citrus, mango och viss agave i släktträdet. Det är faktiskt en alldeles utsökt rom att inta både som sval drink i ett brett bourbonglas eller som en avec i alternativt kupat glas.
Till Napa Laz på Systembolaget HÄR