Hem Mat & Restaurang Fläskburgare med smält taleggio, srirachamajjo, friterad sötpotatis & skön jänkarlager

Fläskburgare med smält taleggio, srirachamajjo, friterad sötpotatis & skön jänkarlager

av Livets Goda

Vi är allt för inrutade när det kommer till hamburgare och väljer i stort sett alltid nötfärs. Som om man inte håller koll lätt blir torr. Varför inte då testa på bättre fläskfärs och toppa briocheburgaren med smält taleggio och egenfriterade sötpotatispommes! Ljuvligt gott, saftigt och med en kryddig srirachamajjo till såväl pommes som i hamburgaren så blir det som gjort för en skön jänkare i form av Founders Solid Gold, en lager man gärna tar stora klunkar av.

Recept – serverar 4 personer

Hamburgare
500–600 gram ekologisk fläskfärs
1 mindre chili med hetta
1 msk ströbröd
1 paket bacon
200 gram Taleggio
1 rödlök
Saltgurka
1 större tomat
Briochebröd
Svartpeppar, salt, lökpulver

Pommes
Sötpotatis. cirka 4 potatis
Neutral olja till fritering
Majsstärkelse
Havssalt

Tillbehör
Majonnäs
Sriracha

Så här gör du

Börja med att skala potatisarna och stava upp i cirka en centimeter tjocka pommes. Lägg i kallt vatten uppåt timmen för att dra ut stärkelsen och för att få en mer krispig pommes.

Rör ihop majonnäs, lite salt och sriracha. Styrka avgör din egen preferens men vi tog i lite för vinet fixar det. Låt stå svalt.

Stek upp fyra slantar av tomaten så att den får lite yta och vätskar av sig en aning. Ställ åt sidan.

Salta färsen och hacka även ner chili samt peppra och ha i ströbröd och lökpulver. Rör om och forma fyra hamburgare i handen. De får gärna se lite grova och hemgjorda ut. Stek bacon lagom krispigt men inte hårt och lägg på hushållspapper. Spar fettet från baconet och stek upp hamburgarna i detta. Ge burgarna fin yta men låt kärnan vara lätt rå.

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg hamburgarna i en form, toppa med en rejäl slant taleggio på respektive och fördela baconet. Ställ in i ugnen och låt gå i mitten tills osten smält ut och köttet är klart. Räkna cirka 15 minuter för detta.

Torka av sötpotatisen, hetta upp oljan och fritera i omgångar, cirka fyra-fem minuter. Du kommer köra en dubbelfritering så ha inte alltför hög värme första rundan på oljan. När du är klar så strö majsstärkelse över potatisen och gnid in. Fritera på nytt och höj temperaturen på oljan uppåt 180 C så att du på några minuter får din pommes fint mörkt gyllene i färgen.

Låt torka av på papp, salta med havssalt och servera med din hamburgare som du toppat med tomatskiva, lite saltgurka och rå tunt skivad rödlök. Gott är också att grilla upp briochebrödet en aning innan.

Öl

Founders Solid Gold Premium Lager, USA

art.nr. 1503, 355 ml, 4,4%, 16,90 kr, 91 p
Härligt lättklunkad lager men likväl med stor och inbjudande doft där brödiga nyanser, pomerans och citrus slår följe med maltiga toner. Smaken visar upp ett krämigt anslag med smekande mousse, maltig känsla, svag beska och örtighet i det torra och törstsläckande avslutet.

Öl & burgare
Knappast raketforskning det här. Att detta skulle bli en fullträff tillsammans är det nog få som tvivlat på och visst sitter allt som en smäck. Ölet fixar hettan, älskar det feta i osten och blir bara än mer maltigt söt och go i denna kombination. Ha ett par extra kylda för säkerhets skull…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING