Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fläskracks, smörstekt polenta, padron & en matchande nebbiolo från Valtellina

Fläskracks, smörstekt polenta, padron & en matchande nebbiolo från Valtellina

av Livets Goda

Fläskkotlett med såväl ben som kappa är oslagbart jämfört med de urbenade och avfettade. Här har vi kommit över fläskracks från Nibble och med kappan kvar och det blir tillagning i ugnen till 66 C och med en superkrispig skorpa. Till det, smörstekt, örtdoftande polenta och pimiento de padron som hängt med i ugnen. En formidabel nebbiolo från Valtellina tar med pondus hand om matchningen. 

Ingredienser – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2016 Nino Negri Valtellina Superiore Nebbiolo Riserva, Italien

art.nr. 54972, 750 ml, 14%, 299 kr, 92 p
I denna fina 2016 får vi ett vin med rödbärig transparens där nyanserna spänner från körsbär till jordgubbar och ett stänk nyponvärme. Faten bidrar med ett kryddigt lager och mörk choklad, blomörtiga toner kikar även fram och så finns det ett lätt volatilt drag i doften vilket adderar djup. Smaken uppvisar fin följsamhet, tanninerna är välsvarvade och älskvärda och syran som bär upp det rödfruktiga drar tankarna mot blodapelsin. Kryddigt avslut, viss solvärme och rent driv i frukten gör detta till en högst ämabel och kvalitativ nebbiolo med sitt alldeles egna uttryck.

Matchningen
Vilket möte, det finns en skapare där uppe! Örtigheten i såväl kött som polenta hittar vinets dito och skapar smakbryggan som gör det än mer fulländat när man får den knapriga och det möra köttet. Vinet blir som sammet i gommen med denna oerhört lättlagade men fenomenala rätt.

RELATERAD LÄSNING