Hem Vinvärlden Fler och fler föredrar riktigt torr Champagne

Fler och fler föredrar riktigt torr Champagne

av Livets Goda

”De mest sålda champagnesorterna i världen ligger ofta och tangerar vid den övre tillåtna gränsen av sötma, för att få kallas ””brut””, det vill säga ””torr””. Det innebär 12 gram socker per liter Champagne. Dock är majoriteten av all Champagne betydligt torrare idag, än den har varit historiskt. Dessutom växer intresset för ””Extra brut””, vilket innebär max sex gram socker per liter. Även den allra torraste Champagnen, ””Brut natur””, där inget socker tillsatts, blir alltmer efterfrågad. Dessa snustorra Champagner anses vara svåra för de flesta konsumenter. Dock kan de vara ett utmärkt sällskap till en viss typ av mat, såsom ostron eller sashimi. Dessa rätter smickras av en Champagne som har mycket mineral och en stram karaktär gentemot sina fruktigare och mer generösa kollegor. Ett exempel på en av dessa ””non-dosé”” – Champagner på Systembolaget är Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru (nr 94498).”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING