Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Flera priser till Kiviks Musteri i årets Must-SM

Flera priser till Kiviks Musteri i årets Must-SM

av Livets Goda

I den sjätte upplagan av Must-SM, som gick av stapeln i helgen, knep Kiviks Musteri ett flertal vinster. Paradismust, pressad på äpplen från Björn Ranelids odling, granne med Kiviks Musteri, vann återigen förstaplats i klassen ”Klarfiltrerad must av flera sorter”, som är en av de fem tävlingskategorierna. I de fem klasserna tilldelas också ett pris för Bästa Kulturmust, dvs en must gjort på äppelsorter som odlats i Sverige i över 50 år. Här tog Kiviks Musteri två av dem.

Den vinnande Paradismusten är mustad av äppelsorterna Aroma, Discovery, Gravensteiner och Rubinola och det är fjärde året i rad som den vinner första plats. Juryns motivering löd: ”En mycket välgjord, gnistrande bronsförgylld aromatisk must – mitt i prick!”

Must-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier som idag består av 40 olika musterier från Sundsvall i norr till Trelleborg i söder. I årets tävling, som hölls på Brunneby Musteri, deltog över 90 olika muster från 31 olika producenter landet över. Vinnarna utsågs av en namnkunnig jury på fem personer, med titlar såsom Michelinkock, sommelier och forskare, som blindtestade var och en av de deltagande musterna.

– Det är fantastiskt roligt att must och mustning har fått sådant stort genomslag. Vi vill gärna vara med och bidra till att mångfalden bland svenska äpplen består och att fler får upp ögonen för svensk äppelmust, säger Carl Levinsson, femte generationens mustmästare på Kiviks Musteri.

Förutom förstapris, fick Kiviks Musteri även andra och tredjepris i samma tävlingsklass, då med musterna Karakås och Cox, där den förstnämnda är gjord på äppelsorterna Belle de Boskoop och Cox Orange och den sistnämnda på Cox Orange och Holsteiner Cox. Karakås blev också utsedd till Bästa Kulturmust i klassen. Denna utmärkelse vill bidra till att bevara de gamla och smakrika äppelsorterna för framtida generationer.

– Hos oss på Kiviks Musteri växer verkligen musten fram – från den enskilda äppelblomman som blir till ett äpple som plockas för hand och sedan varsamt mustas i vårt musteri mitt bland odlingen och därefter fylls på flaskor i vårt musteri. Processen löper under lång tid och alla delar är lika viktiga. Vi hade inte vunnit dessa priser utan våra kunniga medarbetare som alla är experter på sitt område och sitter på den fantastiska kunskapen om hur vi gör det här på absolut bästa sätt, avslutar Carl.

Slutligen tog musteriet i Kivik även silvermedalj i klassen ”Klarfiltrerad sortren must” med musten Gravensteiner som också vann priset för Bästa Kulturmust i klassen. Sammanfattningsvis blev det ett lyckat Must-SM för familjeföretaget Kiviks Musteri.

Precis som alla muster i Kiviks Musteris serie ”Våra Finaste” finns musterna i begränsad upplaga – tills äpplena från årets skörd är slut. Sortimentet finns att köpa i Musteributiken i Kivik samt i gårdsbutiken på Solnäs gård utanför Lund. Från och med januari kommer sortimentet också gå att köpa via företagets kommande webbshop.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING