Det finns många och olika sätt man vill äta sin sparris på. Jag valde att lyfta fram den här vansinnigt goda klassikern på vitsparris och serranoskinka. Recept nedan. Nu tänker ni: ”Jaha, men vad ska jag skölja ner allt det här med då, Dahlström?” Precis, skulle just komma till det. Champagne såklart. Nu går det förvisso alldeles genialiskt med stora klunkar tysk rieslingterroir från Mosel eller Rheingau, men har man vant sig vid champagne så måste det vara champagne – och god sådan. En av mina absoluta favorithus är Françoise Bedel från Crouttes-sûr-Marne. En träffsäker biodynamisk föregångsodlare vars viner sträcker sig från instegsnivå till årgångsprestige. Oavsett prisnivå är samtliga viner av världsklass och därutöver även fenomenal till mat. Vi väljer Origin’Elle som ligger på Systembolagets ordinarie sortiment. Vill du prova några av Bedels andra champagner så går du in på Systembolagets hemsida, sök ”Bedel” och välj enkelt att beställa dem till önskad butik. Andreas Larsson, sommeliervärldsmästaren, om Origin’Elle: Intensiv och mogen doft i en oxidativ stil, lätt rökig, med höstfrukt, kastanj, söta bär, honung och pain d´epice, bra komplexitet, fatjäst. Stort bett på smaken, krämig och expansiv i munnen med honungsglaserad frukt, nötcrème men trots denna känsla av sötma en hög friskhet och lång, torr, frisk avslutning. 89 LGP Bedel ’Orgin’elle Extra Brut’ NR 7874 / 316 KR / 89 LGP GÖR SÅ HÄR Serranorullad sparris 8 personer (Hittar du inte vit sparris så blir de lika goda med grön sparris. Välj då gärna de tjockare exemplaren och var noga med att inte överkoka den.) 8 stora, fina, vita sparrisar 100 g parmesanost 200 g Philadelphiaost 2 msk olivolja salt och peppar 8 skivor serranoskinka Koka upp en kastrull med rejält saltat vatten. Skala sparrisen och skär av roten. Blanchera sparrisen i några minuter till den är mjuk men har en fast kärna. Spola den i iskallt vatten och låt torka på hushållspapper. Skär sedan sparrisarna tvärs över med ett snett snitt. Riv parmesanosten fint och blanda den med Philadelphian och olivolja. Rör till en jämn och fin kräm, smaka av med salt och peppar. Dela serranoskivorna längs med så att det blir 16 långa skivor. Bred en liten klick med parmesankrämen på varje skiva och rulla in varje sparrisdel i en skiva serrano. Lägg upp dem vackert på fat och servera. Recept: Anna Henning Moberg
1,1K