Fokus i dagens SB lansering: Crystallum boende i ”cool climat”

av Anders Enquist

Bakom Crystallum i Walker Bay regionen i Sydafrika hittar vi bröderna Peter-Allan och Andrews Finlayson. Deras pappa Peter Finlayson var den första vinmakaren i området då han fick ansvaret att etablera Hamilton Russel här 1976. Peter samarbetade även med Paul Bouchard och etablerade Bouchard Finlayson 1989. Crystallum kom igång 2007 kommersiellt och produktionen låg då på ca 4 000 buteljer av ett sauvignon blanc vin.

Idag fokuserar bröderna på pinot och chardonnay och producerar ca 40 000 buteljer ett vad vi kallar normalt skördeår. Vineriet är baserat i svala Hemel en Aardech. Man köper huvuddelen av druvorna från av kontrakterade odlare och äger själva 1.2 hektar vingårdar med pinot noir med potential för 4 hektar planterade vingårdar. Pinot-druvorna plockas från totalt nio olika lägen, och chardonnay druvorna från fem olika vingårdslägen från områdena Hemel-en-Aarde och Overberg. Jordmånen i vingårdarna varierar från lera till kalk, skiffer, sandsten och kiselsten. Vinrankornas ålder ligger på mellan 12-45 år och man gör både viner från enskilda vingårdar och som cuvée. Peter och Andrew jobbar helt organiskt och gör klassiska viner i ett nya-världen sammanhang med fokus på området och vingårdarna. Man har de senaste åren generellt dragit ner på andelen nya fat, 228- och 500 liters franska ekfat samt 2 600 liters foudre, liksom tiden i slutlagringen, runt 9-11 månader.

Fingertoppskänslan är stor, vinerna uppträder elegant, rent, balanserat och finlemmat stram kraften. Det handlar om finfina vinupplevelser till ytterst attraktivt pris.

Vinerna på Systembolaget >>>

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här