Fonsecas 2008:a Guimaraens - ett måste för varje anständig vinsamling!

Niklas Jörgensen 8 Apr, 2019
Vin Vissa dryckesminnen bär man med sig hela livet och portvinshuset Fonsecas Guimaraens är ett av dessa viner som kvalat in på min lista. Jag var i min vinösa linda i mitten av 90-talet, hade fallit pladask för portvin och plötsligt gavs jag chansen att dricka en 1965:a Guimaraens. Jag hade aldrig provat något liknande; transparensen och mognaden var fenomenal och gåshuden kom som ett brev på posten. Vinet närmast svävade fram i gommen.

 


En flaska 2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port för varje hem...

25 år senare och många Fonseca provade så vet jag; detta hus hör till de mest jämna och pålitliga och har ett track record som få kan matcha. Och Guimaraens, Vintage Port-vinet som man bara gör årgångar när toppvinet inte produceras, ja det hör till de bästa köpen du överhuvudtaget kan göra från Douro-dalen. Inte minst om du uppskattar att kunna såväl dricka vinet relativt ungt som att lagra det några decennier.

"Ett måste för varje anständig vinsamling!"


Niklas om 2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port
Ett år som jag uppskattar enormt mycket, inte minst för sin fräschör och stramhet och hur fruktens svalhet får leda vägen. Samtidigt bär nollåttan med sig husets signum, täthet, koncentration och en tanninstruktur som indikerar ett långt liv. Vinets elfte år är påbörjat och det kikar nu fram vissa mognadsnyanser även om den mörka frukten ännu är i centrum.
Svarta vinbär, mörka plommon och björnbär lindas in i en kryddig slöja där även en violblommighet får vara med och ju längre tid vinet får andas ju mer intryck kikar fram. Som lakritsroten, den fuktiga tobaken och mörk choklad. Man blir lycklig av doften som verkligen bjuder upp till dans. Och sen, smaka på vinet. Känn fräschören, de rena bärtonerna, känn hur syra och tanniner samspelar med den balanserade sötman och hur den kryddigt nyanserade eftersmaken med sitt lätt peppriga inslag kopplar ett grepp om gommen och vägrar släppa taget.

 ”Det är ett vin man köper en låda av för framtida bruk, men nallar ett par av längs resan dit.”


2008:an imponerar stort och har ett långt liv framför sig. Det är ett vin man köper en låda av till sig själv för framtida bruk, men nallar ett par längs resan dit. För vinet är högst njutbart redan idag. Ställer du vinet kallt och försluter väl så håller det dessutom till flera helgers avslut med en bättre hårdost, en chokladbit eller blott i ensamt majestät.

Det finns verkligen sanning i engelsmännens uttryck; ”Every wine would be a Port, if it could”.

Niklas bedömning: 93 poäng

2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port
339 kronor (art.nr 8418) kostar en flaska av 2008:an och i skrivande stund finner du den i 107 systembolagsbutiker. Till övriga beställer du utan extra kostnad. Här kan du beställa din butelj >>>

 


Artikelarkivet