Hem Vinvärlden Fontanafreddas Raimonda – bättre vardagsbarbera hittar du inte!

Fontanafreddas Raimonda – bättre vardagsbarbera hittar du inte!

av Livets Goda

Före den 1 september så kostade Fontanafreddas Raimonda 149 kronor. Inget att ifrågasätta med andra ord för en riktigt bra vardags-barbera. Men i och med en prisjustering ner till 109 kronor så har Raimonda helt plötsligt blivit Systembolagets mest köpvärda barbera för inga pengar alls!

Fontanafredda har haft en betydande roll för de flesta vinvänner i Sverige de senaste tre decennierna; inte minst för uppgiften att introducera Piemonte och främst då nebbiolo med sin klassiska Barolo. Men det som imponerar med Fontanafredda är att man inte nöjt sig, vilat på sina lagrar, utan fortsatt framåt med ett imponerande kvalitetstänk. Steget man inte minst tagit till att bli Piemonte-regionens största ekologiskt certifierade visar ambitionsnivån.

Raimonda är en Barbera d’Alba stöpt i en tilltalande modern stil utan att ge avkall på vare sig druvtypicitet eller ursprung. Druvorna hämtar producenten från lägen runtomkring Serralunga d’Alba och efter vinifiering så delas vinet upp i två lotter där den ena vilar ett år i större slavonska fat och den andra i franska och amerikanska barrique om 225 liter. Sedan blandas de två till Raimonda.

Livets Goda om Fontanafreddas 2018 Raimonda, Barbera d’Alba

I Raimonda får vi massor av mörka körsbär i generös, lätt kryddig stil och där blommighet samt örter finns i bakgrunden samtidigt som eknyanser kikar fram. I gommen ett läskande vin som flirtar med mogen bärfruktighet, kryddiga fat, smeksamma tanniner, pigg syra och viss intensitet. Ännu en ungdom men balansen är på plats och vi gillar det pigga anslaget även om vinet också kan sparas ett par år för att fortsätta utvecklingen mot en annan stil. En precis lagom modern take på barbera och det gillas skarpt, inte minst till bolognese och lasagne!

88 LGP

Raimonda har artikelnummer 71596 och en flaska (75 cl, 13,5%) kostar alltså sedan den 1 september 109 kronor, en prissänkning med hela 40 kronor. Att vinet innan prisjusteringen var köpvärt säger ju bara vad det är nu!

Prova gärna vinet till vårt recept – Cacio e Pepe >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING