Hem Vinvärlden För vänner av Chile och Bordeaux – Doña Dominga Carmenère

För vänner av Chile och Bordeaux – Doña Dominga Carmenère

av Livets Goda

Familjen bakom Bodegas Santo Domingo heter Silva och har varit verksamma i Colchagua i sex generationer. Man är pionjärer i området och de har ett tydligt hållbarhetstänkande i sin vinframställning och sitt vingårdsarbete – allt i största respekt för kommande generationer.

Dona Dominga

Samtliga druvor till Bodegas Santo Domingos viner är hämtade från familjens egna vingårdar på Andernas sluttningar samt från de kustnära och svalare delarna av Colchagua Valley. Vinet Doña Dominga Carmenère 2016, som vi idag har provat, är gjort på 85 procent carmenère och resterande det cabernet sauvignon. Fatlagringen lyder sju månader på två år gamla franska fat, och vänner av såväl Chile som Bordeaux kommer hitta hem i denna butelj.

2016 Doña Dominga Carmenère, 87 LGP
Nr 6352, (75 cl), 119 kr
Ett stabilt vin på druvtemat. 15 procent cabernet sauvignon har förvisso fått plats och detta skapar en nyanserad skjuts i vinet, som fruktmässigt även plockar fram soltorkade björnbär, rönnbär och vissa paprikainstick. Läder och choklad fyller på sansat och det vegetala har örtdrag och små, försiktiga eukalyptushintar. En lätt rökig ridå finns i det mineraliska som kryddas med rostade fat med bra balans. 

Vinet finner man på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING