Hem Nyheter Fördelar och nackdelar med SMS-lån

Fördelar och nackdelar med SMS-lån

av Livets Goda

Om du står med 0 kronor på kontot i slutet av månaden och inte har råd till att betala räkningarna kan ett sms-lån kännas som den enda utvägen. I vissa fall är det så, men innan du ansöker om ett sms-lån rekommenderar vi att du läser vår lista med för- och nackdelar.

 Artikeln är i samarbete med loanscouter.com

Först och främst: Vad är ett SMS-lån?

Innan vi börjar diskutera vilka fördelar respektive nackdelar smslån innefattar är det bra att förklara vad ett SMSlån är för den som inte vet. Rent kortfattat är smslån, eller snabblån som det också kallas, en form för kredit där låntagaren lånar en mindre summa pengar. Namnet smslån härstammar från att man förr kunde ansöka om lånet genom att skicka ett sms till långivaren. Numera loggar man vanligtvis in på låntagarens hemsida via mobilen och ansöker om lånet där. Förutom att bestå av ett litet belopp kännetecknas smslån också av att det går snabbt att få lånet, samt att kreditkorten är kort.

Fördelar med SMS-lån

Den främsta anledningen till varför människor ansöker om smslån, som också är en fördel med detta snabblån, är att de förser långivaren med omedelbara pengar. Snabblån som dessa utbetalas ofta inom så lite som 24 timmar efter det att långivaren fått sitt lån beviljat.

En annan fördel med smslån är att de är så lätta att få beviljade. Jämfört med andra lån ställs det vanligtvis inte särskilt höga krav på låntagaren. Observera att det dock fortfarande genomförs en kreditkoll på alla potentiella låntagare.

Nackdelar med SMS-lån

Den största nackdelen med smslån är utan tvekan att de vanligtvis är väldigt dyra lån. Många snabblån kommer med höga räntor och därför är det viktigt att du jämför tillgängliga lån innan du bestämmer dig. Då kan du välja att ansöka om ett smslån som åtminstone inte har den högsta ränta.

En annan nackdel är att smslån förenklar processen att fastna i en ond skuldfälla. Detta bland annat eftersom varje gång du förlänger ett lån tillkommer det extra avgifter. Sedan finns det också en allmän uppfattning om att det är större risk för att man lånar flera gånger om man gjort det en gång.

Sist men inte minst kan du skickas till inkasso och kronofogden om lånet inte kan återbetalas. Detta eftersom snabblån som smslån inte innefattar någon säkerhet, som exempelvis huslån normalt gör. Detta kan vara oerhört skadligt för dig som inte har tillräckligt med pengar för att återbetala dina lånade pengar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING