Hem Whisky & Bourbon Föredömligt kvalitativt finlir i anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition

Föredömligt kvalitativt finlir i anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition

av Livets Goda

anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition bygger på kornmalt som torkats tillsammans med lokal torv från Aberdeenshire. Torven som används idag har närapå identisk sammansättning som den som användes när whiskytillverkningen påbörjades på destilleriet för 126 år sedan. Dags för ny buteljering av denna attraktiva peated whisky.

Whisky & Bourbons Chefredaktör Anders Enquist om anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition

Prolog:

Det ligger ett utsökt smakfullt rökigt moln i denna whiskys finstämda sötma, både i nospartiet och i gomseglet. Likaså har whiskyn en kryddighet som lägger sig snyggt långt bak i gom vilket ger ett smooth och elegant grepp. Det är ett föredömligt kvalitativt finlir som vi bjuds på.

Destilleriet har utövat peaty konst sedan begynnelsen och med sin ”svarta label” fick till slut man den respekt man förtjänade för detta. Men man kör ingen hårdrökt stil, mer sublimt integrerat och elegant uppstyrd, på gränsen till charmigt, eller låt oss kalla det opulent, med en fin dragningskraft.
En maritimt och lakritshintad sälta ger sig tidigt och propert tillkänna i whiskyns blommigt och ytterst finjusterade vanilj- och honungshintade sötma. Whiskyn har som tidigare lagrats i ex-bourbonfat med en slutfinish i ex sherryfat, vilket speglar sig i kryddigheten liksom tillgivna körsbärsdrag i den äppelspridandes citrusfruktigheten.
Destilleriet är oerhört trygga i det man gör, utvecklingen når ständigt nya nivåer vilket denna whisky är ett utmärkt exempel på. Det är smakfullt, välbalanserat och lika elegant som gott.

91 poäng

anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition 40%
Nr 577 (700 ml) 40%, 329 kr
Highlands, Skottland

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING