Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Förenkla julmaten – för stressfri jul som inte kostar skjortan

Förenkla julmaten – för stressfri jul som inte kostar skjortan

av Livets Goda

Fyra av tio oroar sig inför julfirandet och var tredje svensk försöker hitta billigare mat. Det enligt en undersökning utförd på uppdrag av IKEA, för att bättre förstå svenskarnas behov och beteende kopplat till julens mat och firande. Här är Ikeas guide till julfirandet – som smakar gott, förenklar livet och är snällt mot plånboken.  

Urval av resultat från undersökningen:

ORO

 • 4 av 10 oroar sig inför julfirandet
  • främsta skälen till oro är att julfirandet ska medföra för mycket kostnader samt att julen ska bli väldigt stressig
  • fler kvinnor än män oroar sig för att julen ska bli väldigt stressig
  • unga är den grupp som i störst utsträckning oroar sig för att julen ska bli stressig

MAT

 • Var tredje svensk kommer att försöka hitta billigare mat i samband med julfirandet
 • Endast varannan svensk kommer att handla exakt samma mat som alltid
 • 28% av svenskarna skulle kunna byta ut rätter bland julmaten om det är enklare att tillaga/förbereda
 • 25% av svenskarna skulle kunna byta till rätter bland julmaten som är billigare
 • 19% av svenskarna skulle kunna byta till rätter bland julmaten som är klimatsmarta

 

Några av våra tips
I år tror IKEA att vi kommer att servera mer än 400.000 julbord, 23 ton sill och vi lagar omkring 22 ton ris ala malta  – med andra ord har vi haft gott om tid på oss att slipa på de smartaste sätten att planera för julmaten.

 1. Dan före dan före dan före dopparedagen – en genväg är ingen senväg. Hitta sätt där du kan påbörja förberedelserna många dagar innan så att du slipper stå med allt samma dag. Många rätter kan du tillaga i förväg och frysa in. Våra stora matlådor i glas funkar både att tillaga, förvara och värma maten i. Perfekt att koka tomtegröt eller tillaga Janssons frestelse i redan dagen innan och bara värma precis innan servering.
 2. Lätt är rätt – måste verkligen alla, alla rätter vara med? Eller finns det någon rätt som ingen egentligen äter? Gör det lätt och välj bort den rätt som alltid blir över – gör garanterat att ni får mindre matsvinn dessutom.
 3. Rulla inga bullar – vi har bullar för alla –  vego, kött och kyckling. Perfekt för såväl den lilla plånboken, som den stora gourmanden – samtidigt som det sparar mängder av tid. Bullarna kan dessutom värmas snabbt och enkelt i en ugnsform i ugnen.
 4. Tillsammans blir vi fler – om ni är flera som ska fira jul tillsammans kan ni köra knytkalas. På så sätt kan ni båda dela på jobbet och få med allas egna favoriter bland julmaten.

RELATERAD LÄSNING