Hem Whisky & Bourbon Forest Dry Gin är en ytterst välskapt och sinnligt god gin!

Forest Dry Gin är en ytterst välskapt och sinnligt god gin!

av Livets Goda

Under 2020 annonserade Norrbottens Destilleri att deras Mountain Dry Gin, som vi tipsade om förra veckan, vunnit priser i två stora internationella tävlingar. I augusti var det dags igen och då med nytt guld i Hongkong samt silver i både London och New York. För destilleriet följdes detta sedan upp i december med tre nya guld och en master på The Spirit Business Gin Masters – tävlingens mest åtråvärda utmärkelse. Chefredaktör Anders Enquist dyker här ner i uppföljaren – Forest Dry Gin – från destilleriet uppe i norr.

Foto: Livets Goda

Destilleriet ligger beläget strax intill Kalixälven och är Sveriges nordligaste. Det grundades utifrån ett tydligt koncept där man ville ta fram en unik gin med inspiration från de norrbottniska landskapen, vilket följs upp i Forest Dry Gin som man vill ska ge känslan av att befinna sig i de norrbottniska skogarnas smakprofil. I ginen samsas de lokala ingredienserna från Norrbottens barrskog med nejlika från skogarna på den bortglömda Comoro-arkipelagen i Indiska Oceanen.

Chefredaktör Enquist om Norrbottens Destilleri Forest Dry Gin,  40%

Normalt anser jag att en gins alkoholstyrka bör börja på 43% och sedan kliva uppåt, men Sveriges senaste stolthet, Norrbottens Destilleri, visar med eftertryck att livet går vidare ändå om så inte är fallet.

Och nog är det ett smart drag att ligga på den här nivån i Forest eftersom man lyckas med att framkalla en urelegant struktur med ett sammetssilkigt grepp samtidigt som det finns skärpa och bett i detta. Ginstommen med enbär, kryddnejlika, apelsin och citrusfruktighet ligger också fast men sedan händer det mer vackra saker här.

Den skogsinfluerade identiteten är tydlig, jag ser med andra ord skogen trots alla träd. En feminint, blommigt parfymerad sinnlighet växer fram i detta, underliggande röda bär ger en sober skymning och så har vi den underbara aromatiska örtkryddan och anissältan som också präglar denna gin.

Fingertoppskänslan hos kreatörerna bakom denna gin är stor vilket den harmoni och balans som här råder, visar. Inget drar i väg på egna soloraider, allt håller ihop i en mycket sammansatt enhet. Forest Dry Gin är en ytterst välskapt och sinnligt god gin!

93p

Norrbottens Destilleri Forest Dry Gin
Art.nr 34907 (500 ml), 40%, 369 kr
Norrbotten, Sverige

Inspiration:

Forest Dry Martini:

Foto: Norrbottens Destilleri

Forest är perfekt att dricka som avec med en oliver i, som bas i en klassisk GT eller med Belugacaviar i nypan och Forest i nubbeglaset. Men gör man en ”draja” på den med bibehållen oliver så blir man inte besviken.

60 ml Forest Dry Gin
10 ml Noilly Prat
En stor oliv av bra klass

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING