1

Förförisk 2016 Grand Cru Schoenenbourg från Dopff

Dopff i Alsace är en av de här många producenterna som trimmat verksamheten. För 20 år sedan löd årsproduktionen på 3 miljoner buteljer, idag är siffran 1,5 miljoner. Hälften av dessa utgörs av Crémant i 10 olika varianter och man gör ca 40 stilla viner. Firman gör numera också då en tuffare selektering i vingårdarna och därför får Grand Cru vinerna numera ett års vila i butelj mot tidigare tre år. Dopff äger för övrigt tre Grand Cru lägen på sammanlagt 13.5 hektar och totalt äger man 64 hektar och köper utöver det frukt från 130 hektar där man har total kontroll på vingårdarna.

I dagens Dryckestips har chefredaktör Enquist satt 2016 Dopff Au Moulin Riesling Grand Cru Schoenenbourg under luppen, med belåtet resultat.

Chefredaktör Anders Enquist om 2016 Dopff au Moulin Riesling Schoenenbourg Grand Cru

Så har vi då en Alsaceriesling från en klassisk och i min gom smått underskattad producent i klassisk terroir som kan gå med väldigt högburet huvud. För den som vill ha ett ”somrigt” vin med både generös, opulent frukt och samtidigt stram, kalkmineralisk finess så är detta ett självklart vinval. Det är ytterst förföriskt i sitt utförande. Markerande småtropiskt blommig sötma samtidigt strikt med bra syra, mineraliskt ren bottenmatta, fruktighet med juicy citronfräschör liksom gula höstäpplen med gröna skal i mixen och allt mycket strukturellt elegant. Det ligger en fin beska och rik krydda som ger vinet en harmoniskt vibrerande intensitet i det smått ögonhöjande långa avslutet.

Vi har ett vin som trots att det tjusar oss hejvilt idag och kommer att ge många sköna vinstunder i sommar, så har det även ha många fina och utvecklande år framför sig. Jodå, det här är en riktig Alsace pärla!

92 poäng – Mycket stark rekommendation, ett ypperligt vin.  

2016 Dopff au Moulin Riesling Schoenenbourg Grand Cru
Art.nr 6484 (750 ml) 13%, 199 kr
Alsace, Frankrike

Vinet finns på 25 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik. Till vinet på Systembolaget >>>

Läs gärna: Då & Nu – 2016 vs 1999