Hem Vinvärlden Förmågan att prova vin kan vara genetisk

Förmågan att prova vin kan vara genetisk

av Livets Goda

Är vår förmåga att uppleva nyanser i vin, något som ligger i vårt DNA eller är det något vi kan träna upp? En ny studie hävdar att känslighet för de olika smakerna i vin är något som finns i våra gener. Dock är studien kraftigt ifrågasatt av andra experter. Den kontroversiella studien ” Wine Expertise Predicts Taste Phenotype” publicerades av professorerna John Hayes och Gary Pickering vid Penn State&#39s Dept. of Food Science and the Brock University Cool Climate Oenology and Viticulture Institute förra månaden. Forskarna har delat in 330 deltagare i två grupper. Den ena gruppen betecknade de som ”vinexperter”, de arbetade alla inom vinindustrin. Den andra gruppen bestod av ”vanliga” konsumenter. Samtliga deltagare fick ett papper som behandlats med några droppar av det kemiska ämnet 6-n-propylrhioueacil (PROP), som de sedan fick smaka på. För en del människor är PROP helt smaklöst, för andra är det extremt bittert. Enligt forskarna är de personer som upplever PROP som intensivt bittert, supersmakare med en stor förmåga att känna igen subtila skillnader mellan olika orala stimuli. 25 procent av världens befolkning upplever PROP som mer eller mindre bittert, dock bara 10 procent av männen. Forskarna har funnit att dessa människor har en gen som benämns som TAS2R38. Efter att ha genomfört testet på de båda grupperna av smakare, delade forskarna in dem i ”nontasters”, ”medium-tasters” och ”supertasters”. I gruppen som forskarna kallade för ”vinexperter” fanns det betydligt fler som upplevde bitterhet när de provsmakade PROP än för de ”vanliga” konsumenterna. Dessa var alltså starkt överrepresenterade blad både ”medium-tasters” och ”supertasters”. Hayes och Pickering menar du att skillnaderna i PROP – känslighet mellan experterna och konsumenterna gör att det är svårt för experter att både framställa och rekommendera viner som faller vanliga konsumenter i smaken. De båda grupperna bedömer helt enkelt ett vin på olika sätt på grund av genetiska förutsättningar. Andra forskare och vinbranschpersonligheter varnar för att undersökningens slutsatser kan överskattas. De menar också att PROP speglar känslighet för beska men inte nödvändigtvis för andra smaker. Pickering försvarar dock sin studie och menar att den som är känslig för PROP även upplever andra sensationer i ett vin. Detta är bland annat eldighet från alkoholen, strävhet från tanniner samt mer intensiva smaker från syra och sötma. Pickering hävdar också att de som har genen är mer känsliga för olika dofter.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING