- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Förnämlig cava i tredje generation

“””Vi säljer det mesta av druvorna från våra vingårdar till andra producenter””, berättar Olivia Junyent som driver firman i tredje generation. Familjen har varit verksam inom vinodling i över hundra år, men det var först 1989 som man renoverade egendomen i byn La Beguda Baixa, byggde ett vineri började tillverka vin under egen etikett. På den tiden var det Aurélia Igueras, mormor till Olivia, som stod för tillverkningen. Hon har såklart en cava uppkallad efter sig, Aurélia Brut Nature (ca 149 kr / 88 LGP), gjord av de klassiska cavadruvorna xarel-lo och parellada (omkring 40 procent vardera) och macabeo med fyra års lagring på jästfällningen innan dégorgering. Det är en lätt, frisk och mjukt citrus- och äppelfruktig cava med en liten blommighet och en föredömligt torr eftersmak som bjuder på mer klassisk struktur och större elegans än vad man är van vid i cava i detta minst sagt måttliga prisläge. Man har dock än ännu billigare cava, Anne Marie Brut Nature Reserva (ca 125 kr / 86 LGP), gjord på samma sätt men med kortare lagring och därför med en lite större betoning frukt och syra än den elegans som kommer ur lagring på jästfällningen. Återigen är det en cava som överlevererar kvalitet i förhållande till pris. Vinet har fått sin namn efter Olivias mor. Kvaliteten och nyansrikedomen i vinerna bygger på förstklassiga egna vingårdar på olika altitud med olika typer av jordar i Penedés, alla belägna inom 20 kilometer från vineriet. “”Det är en viktig faktor att druvorna snabbt kommer till vineriet och kan vinifieras direkt efter skörd””, berättar Olivia. En annan viktig faktor är att man alltid har arbetat naturligt och aldrig besprutat mot ogräs eller insekter. Den ekologiska hållningen fördjupades när man för några år sedan började göra experiment med biodynamisk odling, något som har lett till att omkring 100 hektar av familjens vingårdar har blivit biodynamiskt certifierade enligt Demeter så sent som våren 2014. Såklart har den tredje generations drivande kraft också fått en cava uppkallad efter sig. Denna Olivia Brut Nature (ca 175 kr / 90 LGP) har en lite mer klassisk och om man får säga det så champagneliknande karaktär, detta bland annat tack vare att basvinet uteslutande är gjort av chardonnay. Liksom de andra vinerna har man bara ett par grams dosage, vilket ger det lite rundare och rikare vinet en helt torr eftersmak som lyfter fram känslan av mineralitet. Tack vare den fyra år långa lagringen på jästfällningen har vinet också en viss komplexitet. Framställningen är försiktig, druvorna vinifieras vid låg temperatur i ståltankar, vinerna går igenom full malolaktisk jäsning och blandas med omsorg innan de buteljeras och jäses en andra gång i flaskorna. Allt arbete sker för hand, här används inga mekaniska gyropaletter för remuage. “”Även om vi inte anger årgång på alla våra cavaviner kommer de alla från en enskild årgång, vi blandar aldrig årgångar””, förtydligar Olivia när vi talar om hur cuvéerna görs. Hon menar att man inte har så stora årgångsskillnader och att de små som finns jämnas ut av de välskötta ekologiska vinodlingarna och den noggranna vinifieringen och blandningen. Hon är också mån om att betona att man har väldigt låg dosage, eftersom man inte vill maskera något i vinet med sötman från det tillsatta sockret. Det fylligaste vinet är Proculum Boni Genii Brut Nature (ca 250 kr / 89 LGP) som görs till lika delar av chardonnay och pinot noir. Jämfört med de andra vinerna har den här tappningen en fylligare och djupare kropp med större uttalad brödighet äppelfrukt tack vare den sju år långa lagringen. Det är dock en något mindre elegant cava, en matigare cava som bättre matchar fisk- och skaldjursrätter än att dricka som aperitif. Än så länge säljs vinerna till restaurang, de priser som anges är restaurangpriser plus moms. Inom kort kommer vinerna också att finnas på Systembolagets beställningssortiment. Importör är Wine List Sweden, www.winelist.se”