Hem Nyheter Förnya köket med moderna kökstavlor

Förnya köket med moderna kökstavlor

av Livets Goda

Köket är ett av hemmets mest populära rum. Här samlas hushållets medlemmar för att laga mat och äta, här pluggas det, skrivs, planeras och tas ett glas med vännerna. Kök är kul och trevliga, helt enkelt. Av den anledningen är det viktigt att en hel del uppmärksamhet ägnas åt kökets inredning och dekoration och här passar det särskilt bra med bilder från när och fjärran. 

Det kan handla om egna foton eller vykort som sitter på kylskåpet, teckningar av barnen eller snygga, inramade tavlor och posters med motiv på allt mellan himmel och jord. Huvudsaken är att det är bilder på sådant du gillar och att du upplever dem som inspirerande och vackra, och att de gör ditt kök till en ännu mysigare plats att vistas i.

Inred köket med tavlor och posters

Genom att inreda ditt kök med tavlor och posters kommer rummet till liv på ett nytt sätt, och kan ge dig inspiration till allt möjligt. Motiven bestämmer du själv och du kan hitta bilder på i princip allt. Se till att välja motiv som du känner dig glad och motiverad av och som är vackra eller roliga. De ska göra det till ett nöje att vistas i köket. Det finns inga måsten, så länge du känner dig riktigt nöjd.

En stor fördel med att inreda köket med kökstavlor är också att de är enkla att byta ut. Precis som med musik händer det att vi tröttnar på en viss låt, och då är det bara att välja en annan. Motiven sinar aldrig och du kan alltid inreda efter humör och livssituation.

Kökstavlor är ett prisvärt alternativ till att göra om i köket

Känner du att det är dags att fräscha upp köket lite grann men varken har tid eller råd att göra en större renovering? Här är kökstavlor ett alldeles utmärkt alternativ då de kan påverka hela rummets atmosfär utan att kosta skjortan. Med sina färger och motiv piffar det upp rummet med omedelbar verkan och genom några noggrant placerade bilder kommer hela köket att få ett litet ansiktslyft.

Tavlor och posters i köket är också ett smart alternativ när du har något i köket som är slitet eller skadat men som du inte kan eller vill göra någonting åt just nu. En något flagnande målarfärg på väggarna döljs enkelt med några affischer, och den där sprickan på sidan av skåpet kan enkelt täckas med en fin tavla. Har ungarna varit framme med kritorna och du får inte bort färgerna från skåpet hur mycket du än gnuggar? Här kanske en fin bild kan bli en lösning på problemet! Eller gör de små vandalernas graffiti till modern konst och sätt en tom ram omkring den.

Faktum är att 42% av svenskarna gärna betalar med för en bostad med ett nyrenoverat kök. Nya posters till köket är en enkel och prisvärd del i en köksrenovering.

Fotografisk konst på champagne, vin och råvaror

Var kan fotografisk konst på champagne och råvaror passa bättre än i ett kök? Mat och dryck har avbildats i konsten ända sedan antiken och har lett till hela konstnärs skolor som sysslar med just detta tema. Det är så populärt att målare och fotografer har skapat fantastiskt vacker konst med livsmedel och du kan med stor fördel inreda både ditt kök och andra rum i hemmet med den. En inramad tavla på en klase druvor, ett stilleben med ostar eller en modern bild av en champagnekork som precis avfyrats gör bilderna intressanta och frestande att se på.

Välj motiv som matchar i färger

Om du inte vill att bilderna i ditt kök ska vara av mat och dryck kan du istället ta en helt annan väg och gå efter färger och mönster i stället. Välj tavlor och posters med motiv som passar in i lokalen och som följer ditt köks inredningstema. Har du valt en mer rustik design kan det passa med reproduktioner av kända konstnärer som avbildar det enkla livet på landet, medan ett modernare kök kanske blir snyggast med svartvita bilder? Detsamma gäller mönster – har du vackra gardiner med blommor kan det tas upp i de bilder du väljer, medan en mer exotiskt inredning i köket kan kompletteras med vackra naturbilder från fjärran land.

Du kan också göra det exakt motsatta! Det är inte bara kläder som tillåter ”colour blocking”, det vill säga när en utstyrsel går i en färg som sedan bryts med en helt annan, ofta stark, färg. Har du ett knallgult kök kan en tavla på ett illrött hjärta ge en kul och överraskande effekt medan en inredning i metallgrått blir piggare med en kaskad av färggranna blommor. Kontraster är ofta mycket spännande och det är inte för inte som motsatser anses attrahera varandra.

Moderna kökstavlor med guider för kaffe och vin i köket

Ett mycket modernt och populärt sätt att inreda kök på idag är med tavlor som är guider för olika saker som exempelvis kaffe och vin. Det kan vara en guide över de kändaste druvorna, varifrån de kommer, i vilka viner de används, hur de smakar och till vilken mat de passar bäst. En liten handbok, med andra ord, för dig som är förtjust i viner men inte har riktigt bra koll på alla sorter. Också ett kul samtalsämne med kompisarna!

På liknande vis finns det också kökstavlor med recept på olika slags drycker, exempelvis cocktails eller en kaffeguide med instruktioner hur man gör en god Cappuccino, Latte eller Irish Coffee. Vad kan vara enklare än en snygg tavla som dessutom ger dig kunskaper? En kul och modern idé för kök som handlar om så mycket mer än bara matlagning.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING