Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Försäljningen steg 753%

Försäljningen steg 753%

av Livets Goda

Efterfrågan på manukahonung har ökat markant hos svenska apotek. Under första kvartalet 2020 steg försäljningen med över 700 % jämfört med samma period i fjol. Nu ökar leverantören Medfour produktionen och lanserar en ny manukahonongsprodukt – allt för att säkerställa tillgången på den eftertraktade honungen hos svenska apotek och i hälsokosthandeln.

De senaste veckornas efterfrågan på manukahonung har varit extremt hög. Försäljningen av MGO Manukahonung 600+ hos bland andra Kronans Apotek, Apoteket AB, Apoteket Hjärtat, Apohem, MEDS och Apotea ökade under mars månad med 626 % jämfört med samma månad 2019. Dessutom ökade försäljningen av alla MGO produkter som innehåller manukahonung med hela 753% under Q1 2020 jämfört med samma period förra året. För att säkerställa en fortsatt distribution, och undvika tomma apotekshyllor, trimmar Medfour sin produktion och utökar med nyheten MGO Flytande Manukahonung 600+.

Att framställa MGO Manukahonung tar tid. I slutet av processen står exempelvis honungen under sakta omröring i 2–4 veckor. Omröringen bidrar dels till den något fastare konsistensen, och dels till att honungen inte kristalliseras lika fort. Avstår man från momentet får man en honung med samma egenskaper, men med en mer flytande konsistens. För att snabbt kunna möta den stora efterfrågan utökas därför sortimentet med en flytande manukahonung.

”Flytande manukahonung innehåller samma höga halt av methylglyoxal. En del upplever den som lenare och föredrar den därför framför den fastare varianten. Beroende på temperatur vid frakt och förvaring kan den flytande honungen kristalliseras tidigare än den omrörda och fasta, men det är ingenting som påverkar honungens egenskaper eller hållbarhet.” säger Jonas Nobel, VD på Medfour.

Den ökade efterfrågan kan bero på att manukahonung innehåller höga halter av methylglyoxal (MGO). Methylglyoxal är ett bioaktivt ämne som i forskning visats angripa dockningsproteiner hos bakterier, vilket försvårar för dem att fastna på mänskliga celler. Honungen har också tillskrivits immunförsvarsstärkande egenskaper.

De första leveranserna av MGO Flytande Manukahonung 600+ beräknas vara tillgängliga hos apotek under maj.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING