Hem Vinvärlden Första biodynamiska Grand Cru Classén i Bordeaux

Första biodynamiska Grand Cru Classén i Bordeaux

av Livets Goda

Omvandlingen från konventionellt jordbruk till biodynamiskt började för flera år sedan på Pontet-Canet men fick ett bakslag för tre år sedan då besprutning var nödvändig för att rädda skörden från röta. Tack vare tre år helt utan bekämpningsmedel kommer dock den erforderliga perioden vara komplett och slottet kan därmed märka sina viner som biodynamiskt framställda. Omställningen innebär bland annat att hästar används i vingårdarna i stället för traktorer. Nu hoppas Pontet-Canets ägare bröderna Alfred och Gérard Tessaron att fler klassade Bordeauxslott följer efter och ställer om sin odling. Familjen Tessareon har drivit Pontet-Canet sedan 1975 då fadern Guy köpte de 81 hektaren i Pauillac. Idag har vinstockarna en medelålder av 35 år och består av 60 procent Cabernet Sauvignon, 33 procent Merlot, fem procent Cabernet Franc och två procent Petit Verdot.

RELATERAD LÄSNING