1

Första stjärnan till Sverige från AWC – Kullabergs Vingård utnämnt till Star Winery

Sju medaljer varav två guldmedaljer gör att Kullabergs Vingård erhåller en stjärna i AWC, världens största vintävling och en av de mest prestigefyllda. Det är första gången en svensk vingård når denna kvalitetsutmärkelse.

Svenskt vin har utvecklats snabbt senaste åren och tar till vara på ett något kallare klimat med potential för friska och aromatiska viner. Kullabergs Vingård visar bland annat prov på detta genom att erhålla både fler och ädlare valörer i internationella vintävlingar och kvalitetsbedömning.

AWC är världens största och en av de mest erkända vinbedömningarna. Vinerna provas blint två gånger av en auktoriserad och tränad jury bestående av vinmakare, oenologer och vinsensoriker. Vinet bedöms utifrån flera egenskaper som sedan ger
en poäng på en skala 0-100. Detta kan leda till utmärkelserna brons, silver eller guld. I AWC räknas sedan vingårdens sex bästa viner ihop och ger chans för vingården uppnå en till tre stjärnor. En stjärna uppnås vid 528 poäng, två stjärnor från 537 poäng och tre stjärnor från och med 546 poäng.

Kullabergs Vingård erhöll sju medaljer, varav 2 brons, 3 silver och 2 guld. Immelen 2019, som det finns några flaskor kvar av på Systembolaget, kröntes med guld samt nylanserade Askesäng 2020 likaså. När poängen summeras från sex vinerna med högst betyg blir det 534,2 poäng, vilket resulterar i en stjärna och utnämningen Star Winery.

Vinmakare K Felix G Åhrberg kommenterar:
”Det är en utmaning att producera ett så brett spann av viner för att kunna kvalificera som stjärnvingård. Det är spännande att få bryta ny mark och mycket stimulerande att få ett sådant erkännande”

Kullabergs Vingård är i ett expansivt skede och bygger en ny produktionsanläggning som har möjlighet att hantera druvor från 30 hektar. Den nya vinkällaren beräknas stå klar till sommaren 2022 och ska kunna användas av vinmakare flera generationer framöver.

”Vi befinner oss fortfarande i en etableringsfas där vi ska fortsätta plantera samt bygger ny anläggning för vinproduktion. Den här stjärnan ger energi och mod för framtiden” säger Victor Dahl, VD på Kullabergs Vingård